Opinió
A. C. Lo Coscoll

A. C. Lo Coscoll

Un gran deute amb la cultura

"Quan tot això passi..." és una de les entradetes que ha omplert més converses aquests dies, tot esperant delitosos que s'esvaeixi la pandèmia com qui desitja una ventada per fer escampar la boira i tornar a veure un sol radiant. Però res fa pensar que acabi sent així de ràpid i fàcil, ans al contrari. Sumem gairebé cinc mesos de confinaments totals o parcials, restricció en aforaments, en reunions, en llibertat de moviments, amb desconcert i incapaços de pronosticar uns terminis als quals aferrar-nos. Davant d'aquest panorama no en queda una altra que gestionar bé la monumental i controvertida tasca del "mentrestant".

Durant el segon trimestre, la caiguda, o més ben dit, la patacada del PIB de l'Estat ha marcat xifres rècord del -18,5%. La recuperació es preveu molt més lenta del desitjat, no hi ha cap sector professional que n'estigui quedant ben parat i l'estocada pot ser fatal. Però si agafem la lupa per veure'n els detalls, el món de la cultura s'està emportant la Champions dels damnificats. Segons l'últim informe de l'Observatori de la Cultura, el 65% del sector ha suspès activitats definitivament, el 27% de les organitzacions privades està en risc de tancament i el 78% no espera reprendre l'activitat abans del 2021.

La cultura necessita un flotador, i dels grossos. Les administracions cal que apostin fort per la seva recuperació. I és clar que sí. Són les que tenen coixí per fer-ho, a fons perdut, sense necessitat d'amortitzar la inversió. No poden eludir aquesta responsabilitat delegant-la a entitats sense ànim de lucre, culturals o privades, en què un pas en fals amb actes infrafinançats i poc concorreguts pot enviar-les a la paperera de la història, perdent així importants actius dins la societat.

Més enllà del suport imprescindible de l'administració, a escala individual també podem fer-hi moltíssim: seguint les normes de seguretat i participant de les activitats i espectacles que es van fent online o presencialment arreu del territori; sent conscients que pagar entrada impulsa, és just i revitalitza el sector; donant una empenta a projectes mitjançant plataformes de finançament col·lectiu com totsuma.cat o verkami.com, entre moltes altres; evitant el pirateig i respectant els drets d'autor; consumint llibres, films, publicacions, música...

Li devem molt a la cultura. No la deixem caure.