Opinió
Anna Maria Capdevila

Anna Maria Capdevila

Dia de la Dona Rural

El 15 d'octubre és el Dia Internacional de la Dona Rural, que té l'objectiu de destacar el paper de la dona en el camp de l'agricultura.

Les condicions materials de les dones es diferencien de les del gènere masculí en l'accés als recursos productius: els titulars de les terres principalment són homes, que a la vegada són els caps de les explotacions, els socis de les cooperatives o l'autònom principal. Per això, continua essent prioritari treballar des de les agendes agràries per la igualtat d'accés al sector primari.

Ara bé, en la celebració del Dia de la Dona Rural podríem ampliar la mirada i visibilitzar la importància que mereixen les dones per la seva aportació econòmica, social i cultural més enllà del mercat.

En les explotacions agràries i ramaderes les dones han estat cabdals en la gestió administrativa. Una tasca imprescindible per als negocis agraris i ramaders que ha estat massa sovint invisibilitzada i menystinguda.

Després de la primera jornada laboral, comença la segona. La jornada d'hores il·limitades que representen les tasques de cura de la casa i de criança dels infants i joves. Una tasca imprescindible per reproduir la vida. Han estat les mares i les padrines les principals responsables de transmetre els valors, les tradicions i l'estima pel món rural.

El dia 15 celebrem i visibilitzem totes aquestes dones que des de l'anonimat de les seves cases treballen incansablement per fer néixer i créixer la vida als nostres pobles.