Opinió
Marc Macià

Marc Macià

Conflictes i contradiccions

Vivim moments de tensió. Una mena de llimbs sense direcció. Un purgatori reconvertit en sala d'espera. I entre un món mort i un nou món, els monstres. 5G(ramsci). Hi ha un munt de conflictes encreuats, en un garbuix digne de la plaça de les Glòries, on les institucions públiques es contradiuen a elles mateixes i unes van en una direcció i les altres, en la contrària. Pressupostos progressius i retallades sobre la taula al mateix temps. Una monarquia amb reis exiliats. Democràcies plenes amb artistes a la presó. Universitats d'excel·lència amb el professorat precaritzat. Negacionistes amb mascareta. Voler fer memòria sense estudiar el passat. Contradiccions i conflictes.

El borgenc Ramon Fabregat escrivia una carta des de la presó francesa de la Santé el 1927 en què denunciava que el feixisme italià sobreviuria fins que les democràcies europees no li donessin la batalla, fins que s'adonessin que els feixistes eren "un factor de guerra i no pas cap garantia de pau universal". Unes paraules clarividents i premonitòries. Combatre el feixisme és l'obligació de tot demòcrata. En la darrera campanya l'antifeixisme s'enfrontà a Vox. També a les Garrigues. Vam guanyar al carrer però no tinc clar que la victòria fos tan clara a les institucions. Conflictes i contradiccions.

Escolto a les notícies que un vaixell titànic bloqueja el Canal (artificial) de Suez, una de les rutes comercials més importants del món. No és ben curiós que el canals (també artificials) d'Urgell, primer, i el Segarra-Garrigues, després, encara no se'ns hagin bloquejat? Regadiu al secà. Purins assecats convertits en gas. Pedra seca i aigua dolça. Pudors i molins de vent. A les Garrigues ningú ens supera encreuant conflictes i contradiccions.