Opinió
Jordi Prats

Jordi Prats

El preu de l'energia

Em sulfura veure la demagògia amb què la majoria dels mitjans de comunicació han tractat el tema del preu de l'energia aquestes últimes setmanes, titulars com "el preu de l'energia pujarà demà un 200%!!" no fan més que encendre el mode victimisme de la població, parlant amb mitges veritats i fent que les xarxes socials bullin contra polítics, portes giratòries de les grans multinacionals i models energètics al territori.

Si el nostre estat d'ànim ha de dependre del que diguin els polítics, anem bé... A mi el que sempre em funciona en aquests casos es respondre'm a la pregunta: "Què puc fer en aquest tema que depengui de mi?", la sensació balsàmica és instantània. 

Com proposava el Capità Enciam, "els petits canvis són poderosos", des de revisar el contracte del gas i l'electricitat, a tancar els llums o el motor del cotxe, fins a instal·lar plaques fotovoltaiques a la teulada de casa nostra. Petits canvis que ajuden de veritat i que fan que recuperem el control i deixem de regalar bilis a tota aquella colla de fariseus que només vetllen pels seus interessos.

Com canta Lo Pardal Rocker som de l'oest. Un oest àrid, al límit entre desert i bosc, on els estius són de foc. Aquest paisatge estimat pateix any rere any l'amenaça creixent del canvi climàtic. Un canvi climàtic que ens porta clima extrem, on no sap ploure i on encara fa més evident allò de les dos estacions del clima d'interior. Factors que porten el nostre territori a esdevenir cada cop més procliu a patir incendis forestals com els que fa  uns anys van afectar greument els pobles de Maials i Llardecans.

A aquest clima extrem  cal sumar-hi la despoblació i la pèrdua gradual dels nostres pagesos. Així, es van perdent terrenys de cultius que actuen de tallafocs i el manteniment de camins que permeten moure els serveis d'emergències.

És d'aquesta debilitat que cal fer-ne una oportunitat a partir de posar en valor el manteniment forestal del territori i el seu aprofitament en forma de biomassa. Crido des d'aquí Ajuntaments, Consells i Diputació a promocionar projectes de manteniment forestal que creïn llocs de treball al territori i permeti mantenir un paisatge únic a Catalunya.