Opinió
Carme Vidalhuguet

Carme Vidalhuguet

L'Estat ens espia

En el número 2 de les Edicions de la Revista de Catalunya intitulat Enric Prat de la Riba: pensar i construir una Catalunya per al futur, hi reprodueixen una citació de La Veu de Catalunya del 2 d'agost del 1917 de Rovira i Virgili segons la qual "prat de la Riba ha fet el miracle de la resurrecció de la Pàtria, ell va trobar una Catalunya-regió i, ens deixa, en morir, una nació catalana". La nació que avui, més cent anys després, preparem per al demà amb totes les dificultats pròpies i amb les moltes malvestats sobrevingudes per fer-la Estat. En aquesta mateixa publicació reportada, el professor Josep Murgades destaca que "quan Joan Fuster afirmava en pla de broma que 'Espanya -no l'Estat, la ideologia- és una invenció de Don Marcelino Menéndez Pelayo' no s'adonava que de 'broma' no n'era tanta i que possiblement ni tan sols era tal, ja que l'afirmació no podia ser més certa".

A més a més de les nostres pròpies dificultats per dissenyar la Catalunya independent, lliure i sobirana que volem, hem tastat, amb tota cruesa, Espanya. I l'hem tastada en el doble binomi d'Estat i d'ideologia: ferotge. Agressions físiques amb conseqüències irrecuperables, presó i exili. I ara, Espanya ens espia en la nostra privacitat. The New Yorker destapa el Catalangate, tot i que el conseller Roger Torrent quan era president del Parlament novel·la el cas Pegasus, amb títol homònim perquè l'any 2019 el seu mòbil va ser atacat. Ho sabem des de llavors, que ens espien! Espanya, una democràcia trop faible pour c'est qu'il a de fort, l'État. No sé si n'aclarirem res, de tot plegat. L'escepticisme em guanya.

Però oi que mai com ara aquest país no n'havia tinguda tanta, de gent favorable a la independència? Doncs si aquest és l'objectiu, treballem-lo. Corregim errors i fem política. Però fem-la sabent qui és l'adversari, perquè mentre Espanya i tots els poders de l'Estat s'adonen que nosaltres ens les tenim entre nosaltres, ells ens poden. I si el govern de Pedro Sánchez no respon d'aquesta agressió, la democràcia representativa queda molt tocada, i el govern del president Pere Aragonès se l'hauria de replantejar molt seriosament, la relació amb Madrid. Molt.