Opinió
Isaac Beà

Isaac Beà

Percentatge d'immersió

El TSJC ha tornat a obrir el debat sobre la immersió imposant el 25% de classes en castellà. Potser l'hi haurem d'agrair, perquè arran d'això han aflorat algunes dades com per exemple que només el 47% dels professors fan les classes en català. Així doncs, quan el Govern parla d'immersió a mi no em queda clar a què es refereix realment.

Personalment, no haig vist mai cap direcció de centre ni cap inspecció que sancioni ningú per fer les classes en castellà. De fet, basant-nos en la constitució espanyola, no tinc gens clar fins a quin punt es podria fer. En aquest sentit, més enllà de crear el marc mental que les classes han de ser en català, a l'hora de passar a l'obligatorietat la immersió no ha fet el paper que li tocava.

Arribats en aquest punt, se'm presenten tot un seguit d'interrogants. Durant els anys 2012 i 2013, a les illes Balears es va proposar que les famílies triessin la llengua vehicular en què volien ser escolaritzades. El resultat va ser d'un 85% el 2012 i un 70% el 2013 a favor del català. Amb aquest precedent, cal pensar que aquí al Principat, el mateix procés conduiria a uns percentatges similars. Perquè una cosa és lluitar contra la llengua catalana, així en general, i una altra de molt diferent és triar conscientment que els teus fills tinguin una competència en català inferior a tots els que el trien com a vehicular. O encara pitjor, triar el català perquè l'opció contrària s'associa a la immigració. Seria interessant veure què farien els votants de Ciutadans en aquest cas.

I aquí sí que quedarien clars els percentatges. I sobretot l'obligatorietat de fer les classes en català. Llavors, jo em pregunto: entre l'escenari actual de deixadesa sense perspectiva de canvi i aquest, quin seria millor? Si realment només el 15% triés l'escola en castellà, per voler integrar aquest percentatge hem de lluitar per mantenir el model actual? 

Una immersió real a tot el país és l'ideal, no cal dir-ho, però a mi m'aclariria bastant la situació saber com pensa fer-ho el Govern per implementar-la. Perquè, si en el millor dels casos ens hem de quedar com ara, potser seria millor deixar escollir.