Opinió
Jordi Capdevila

Jordi Capdevila

Calor sense aigua

Al maig, una vintena de pobles de les Garrigues i el sud del Segrià es van quedar sense aigua potable per culpa d'uns nivells massa elevats de plaguicides al punt de captació de l'aigua, situat al pantà d'Utxesa. Al juny, al cap d'un mes, la situació es va tornar a repetir i uns 20.000 habitants es van quedar més de dos setmanes sense poder consumir aigua de l'aixeta, una situació molt greu i en l'onada de calor.

Des de l'Agència Catalana de l'Aigua el problema es va atribuir a la major concentració de pesticides amb un volum d'aigua més reduït degut a les sequeres dels últims dos anys, la qual cosa ha fet augmentar l'índex permès per a la salut.

La mancomunitat de les Garrigues reclama poder captar l'aigua a l'embassament de l'Albagés, del sistema Segarra-Garrigues, per garantir-ne una millor qualitat i evitar que es repeteixi aquesta problemàtica. Sense anar més lluny, l'estiu passat, els mateixos pobles ja es van quedar sense aigua potable, en aquell cas per culpa d'un vessament d'hidrocarbur al riu Segre.

No pot ser que en ple segle XXI, amb la multitud de recursos que hi ha a l'abast de les institucions, es deixi tanta gent sense aigua durant molts dies. Les solucions han de ser més ràpides i efectives, cal actuar ja per evitar que aquestes situacions es tornin a repetir.