Opinió
Laura Quintana

Laura Quintana

Sense igualtat no hi ha llibertat

“S'ha arribat tan lluny amb la promoció de la igualtat de les dones que ara s'està discriminant els homes". Davant d'aquesta afirmació, formulada pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) en l'enquesta monogràfica sobre Percepcions sobre la igualtat entre homes i dones i estereotips de gènere, el 44,1% dels homes diu que hi està molt d'acord. És sorprenent que la pèrdua de privilegis i conviure en igualtat ho percebin com un acte d'opressió.

Un pla d'igualtat va molt més enllà de la bretxa salarial. Els comentaris sexistes, coneguts com "llançar floretes", han estat considerats una conducta d'assetjament per la nova llei integral de garantia de llibertat sexual. Tot i això, la meitat dels homes afirmen que rebre comentaris no demanats sobre el físic és agradable -ells que no reben els comentaris-. Ara bé, totes sabem que la majoria de "floretes" no són comentaris agradables, sinó crits obscens.

Permetre-ho reforça el sistema patriarcal que veu a les dones com objectes a disposició dels homes. I l'abús verbal tan sols és la punta de l'iceberg. El silenci de la dona no és sinònim de consentiment, per això també és important remarcar que només "sí" és "sí". La cultura patriarcal i la normalització de la violència de gènere han de ser desafiades.