Reportatge

Sometent al plat

Per Sant Blasi, a l'Espluga Calba recuperen un plat antigament habitual entre pagesos i en fan una celebració per a l'esmorzar de la Festa Major d'hivern. Fet a base d'arengada i amb el picant del bitxo com a característica, rep el nom de sometent

Per Sant Blasi, a l'Espluga Calba recuperen un plat antigament habitual entre pagesos i en fan una celebració per a l'esmorzar de la Festa Major d'hivern. Fet a base d'arengada i amb el picant del bitxo com a característica, rep el nom de sometent

A l'Espluga Calba hi ha un sometent que no surt a patrullar, no fa tasques de vigilància ni avisa la policia. Les seues característiques només es coneixen a aquest poble.  No vetlla per la seguretat dels veïns, però sí que dóna una alegria als seus estómacs. Sometent és el nom que rep en aquest poble una menja típica d'hivern, antigament habitual entre la pagesia, feta amb arengada, all, julivert, farina i, sobretot, bitxo. La picantor ajudava a passar el fred i, per tant, és probable que fos un plat també usual entre els membres de la patrulla ciutadana, segons explica la teoria popular. "El sometent sometent, no te'l podies menjar", assegura un veí. Un cop desapareguda la patrulla, en va quedar el nom per a la menja.

Recuperació i relleu
Des de fa quinze o vint anys, i coincidint amb la Festa Major d'hivern en honor a sant Blasi, pels volts del 3 de febrer, el sometent s'ha incorporat als actes festius i, més recentment, com a esmorzar.
La cooperativa acull la trobada i l'Ajuntament hi posa tot el necessari, excepte el bitxo, que, en tant que element fonamental del plat, cada cuiner se'n porta el seu. I és que no hi ha una comissió encarregada de preparar el menjar per als assistents, sinó que, durant els dies previs a la festa, els espluguencs que ho volen passen pel consistori a apuntar-se per cuinar. I, quan arriba el dia, s'encenen una desena de fogons per anar elaborant i servint racions de sometent. Hi arribem puntuals, a fora del recinte hi ha poc moviment, però a dins tot està en dansa. S'obre la porta gran i va arribant la gent, alguns s'escapen de la feina per seguir la tradició. En tastar tothom una mica de tothom, pot semblar un concurs, però no ho és, tot i la rivalitat amigable que hi ha. "Com? El d'aquells ha sortit més picant? Fem-ne un altre i ja veuràs", se sent darrere d'algunes paelles, que durant el matí van fent tongades. La iniciativa corria el risc de quedar només en mans de la gent gran, però el cas és que ha atrapat també el jovent de l'Espluga, que, d'uns anys ençà, s'hi està bolcant i n'assegura el relleu generacional.

Pot semblar un concurs, però no ho és; sí que hi ha, però, una rivalitat amigable. FOTO: Maria Badia

Els quatre passos per fer un sometent

El sometent és un plat d'elaboració senzilla, però, en ser calent i picant, és una bona manera de fer passar el fred. Actualment, s'ha perdut com a menja de camp, tot i que es manté a la carta del bar de l'Espluga.
1) Es fregeix l'arengada tallada a trossos i es retira.
2) Es posen els alls, el bitxo, el julivert i la farina a la paella i es deixen fregir una mica. 
3) S'hi afegeix aigua calenta, de manera que es fa una mena de brou, i es remena.
4) S'hi tornen a posar les arengades i ja està llest per emplatar.
Aquesta és la composició bàsica, però també n'hi ha qui hi afegeix truita d'espinacs o altres ingredients.