CULTURA

Gabriel Pena dirigeix el documental 'Víctor Torres i Perenya. La grandesa d'un home'

El poeta i col·laborador habitual a la contraportada del SomGarrigues, Gabriel Pena, ha dirigit la gravació del documental Víctor Torres i Perenya. La grandesa d’un home, una obra audiovisual que recull les vivències de l’històric dirigent d’Esquerra Republicana i germà del poeta Màrius Torres. L’acte de presentació, que va presidir el president de la Diputació, Jaume Gilabert, va tenir lloc ahir a la Universitat de Lleida. Gilabert va dir que en l’any del centenari del poeta Màrius Torres, la Diputació fa d’aquesta manera un homenatge en vida al seu germà Víctor, al qual Gilabert ha qualificat de “gran icona política de Lleida”.

El documental, impulsat per la Diputació de Lleida, dura poc més d’una hora i està elaborat per l’empresa Plica08, amb seu a Barcelona. El documental fa un repàs de la vida de Víctor Torres, de 95 anys, i alhora de la història de Catalunya, recorrent episodis diversos com són La República, la Guerra Civil, la relació amb el seu pare (Humbert Torres) i amb el seu germà, l’exili a França, la restauració de la democràcia, el moment actual i fins i tot també parla del futur.

El director Gabriel Pena ha destacat que aquest documental és fruit de deu hores d’entrevista amb Víctor Torres i que l’objectiu ha estat recollir la seua biografia des d’una vessant humana. “Hem volgut deixar de banda la vessant política o historio- gràfica que creiem que ja està força documentada i hem apostat per una vessant més humana i potser també, la més desconeguda de Víctor”. En el documental s’inclouen moltes anècdotes. Gabriel Pena explica que es pretenia no omplir gaire amb fotografies i extractes de film, sinó jugar amb l’impacte comunicatiu del Víctor. I és que, per a Gabriel Pena, Víctor es un "gran comunicador i això no es podia deixar perdre en la realització de l’audiovisual".

D’altra banda, Gabriel Pena explica que la idea de gravar aquest documental va sorgir donada la importància d’aquest home, “l’últim símbol de la família Torres i Perenya”. De fet, dues famílies emblemàtiques que “van aportar tota la branca del catalanisme dins de la branca del republicanisme”.

Per la seua part, l’homenatja’t, va fer un agraïment públic i va assegurar que dos dels moments més significatius de la seua vida han estat la Guerra Civil i els set anys d’exili a París en que va estar amb el president Irla i el president Tarradelles.

Estius a Vinaixa

A l’inici del documental es parla dels estius que Víctor Torres passava a Vinaixa. I és que el seu germà Màrius Torres patia dels pulmons i la família que acostumava a estiuejar a la platja del Vendrell va haver de canviar de lloc d’estiueg ja que segons s’explica, els aires de la platja no li eren recomanables. El lloc escollit va ser durant anys Vinaixa.