- La Granadella

Mor Jordi Peix, exdirector general de Medi Natural i col·laborador de SomGarrigues

Jordi Peix va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2008.

Aquest dissabte, 5 de juliol, ha mort a Barcelona, als 70 anys d'edat, Jordi Peix, com a conseqüència d'un càncer que patia de feia anys a Barcelona. De mare granadellenca, era col·laborador de SomGarrigues des de l'any 2007 i fins a l'últim número, que sortia just el dia abans de la seua mort. Peix publicava un article mensual sobre el món agrari a la secció d'Economia del nostre periòdic. L'enterrament tindrà lloc el dimarts 8 de juliol, a les 11 del matí, a Piera.

Va estudiar enginyeria tècnica agrícola a l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona. Després va treballar diversos anys a l'empresa privada, sobretot al sector de l'obra pública.

L'any 1978 va participar en la confecció del nou Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, encara provisional, presidida per Josep Tarradellas, amb el llavors conseller Josep Roig. Nomenat director general de Producció i Indústries Agroalimentàries el mateix 1978, va ser ratificat al càrrec pels successius governs fins el 1991. Durant aquest període hagué de fer front, entre d'altres, al repte que constituí l'ingrés de l'Estat espanyol a la Comunitat Econòmica Europea i la integració del sector agrari català en el marc de la Política Agrícola Comunitària.

Del 1991 al 1993 va ser director de Regs de Catalunya, SA (REGSA), empresa pública d'infraestructures vinculada al Departament d'Agricultura. Amb la creació de la Direcció General del Medi Natural el 1993 en va ser nomenat director general, càrrec que va ocupar fins el 1999. Entre altres actuacions, va propiciar la reintroducció de l'ós al Pirineu català. El final d'aquest període està marcat per la controvèrsia creada pels grans incendis forestals de la Catalunya central l'estiu del 1998.

Peix era vicepresident de la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona, de la qual va ser cofundador el 1987. Fins a l'últim moment ha estat també assessor en matèria de política de regadius del Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural. El 2008 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

ÚLTIM ARTICLE de Jordi Peix a SomGarrigues, juliol de 2014.

ENTREVISTA d'Olga Roset a Jordi Peix, gener de 2007.