POLÍTICA

El disseny de l’11-S, ‘made in Garrigues’

Per tercera vegada, la samarreta l'ha fet l'il·lustrador i dissenyador Jordi Calvís.

El passat 28 de juny, en un acte a les Cotxeres de Sants, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van presentar la samarreta per a la mobilització de l'11 de setembre d'aquest any, que tindrà lloc a Barcelona. Per tercera vegada, el disseny és made in Garrigues, sorgit del cap i les mans de l'il·lustrador i dissenyador Jordi Calvís, membre d'Antaviana i col·laborador de SomGarrigues. Calvís ja havia dissenyat les samarretes d'anteriors diades, concretament les dels anys 2013 i 2015, la de la Via Catalana que creuava el país i la de la Meridiana, a Barcelona.

Clam pel 'sí'

Aquesta Diada arriba en el que tal vegada és el moment més transcendent de tota la història de l'independentisme català, amb un referèndum convocat l'1 d'octubre que, a priori, ha de ser diferent de la consulta del 9-N del 2014 i esdevenir vinculant, si més no pel Govern de la Generalitat. L'executiu català ja ha anunciat, de fet, que si guanya el Sí, proclamarà la independència al cap de 48 hores. Mai abans, per tant, hi havia hagut un horitzó d'aquestes característiques en la celebració d'un 11 de setembre. No en va, la samarreta incorpora també, al darrere, un recordatori de les diades massives que hi ha hagut al país des de la del 2012, la que va desbordar el passeig de Gràcia de la capital catalana i que va ser el detonant per a l'inici de l'anomenat procés.

Amb el referèndum a la vista, tot el protagonisme de la mobilització -i, per tant, del disseny- l'agafen el Sí i el concepte democràcia, recollint, també, la bafarada del Sí que ja penja de molts balcons dels pobles i ciutats catalans. El costat dret de la bafarada es converteix en el Sí traduït en diverses llengües, com l'occità, el francès, l'anglès, el xinès, l'àrab o l'urdú. A banda del disseny fet a les Garrigues, l'organització explica que la samarreta serà de fibra tècnica i estarà confeccionada i estampada íntegrament a Catalunya.

Pack amb motxilla i ventall

El pack de l'11 de setembre de l'ANC i Òmnium inclou la samarreta, una motxilla i un ventall, i aquests dies ha de començar a estar disponible al web de l'ANC. Del preu total de 15 euros, sis són per finançar la campanya del Sí.

ENTREVISTA

"Un homenatge als voluntaris ben merescut"

Jordi Calvís. Des de fa cinc anys, les hores que aquest il·lustrador i dissenyador s'ha posat al servei de la causa de l'ANC han estat inquantificables. Samarretes, cartells, muntatges gràfics... sovint des de l'anonimat, però amb un autor i un segell darrere. 

Enguany, la Diada és a tocar del referèndum. El missatge que cal donar és clar, doncs, no?

Sí! Després del compromís del Govern per convocar el referèndum l'1 d'octubre, l'horitzó està ben definit i el missatge és ben clar. El Sí amb el qual omplirem tots els racons del país amb la nostra campanya d'estiu ens acompanyarà fins a l'11 de setembre i més enllà.

El president de l'ANC explica que el to fluorescent vol ser un homenatge a les armilles dels voluntaris. A tu t'hem vist poques vegades amb l'armilla, però has estat donant importants cops de mà a l'ANC des dels inicis, no?

Tot el que he pogut. A començaments de març del 2012, quan es va crear l'assemblea territorial a les Garrigues, també vaig començar a col·laborar com a dissenyador en l'àmbit nacional. Des de llavors, sempre he estat implicat amb l'ANC. Abans com a dissenyador i, des del maig del 2016, com a membre del Secretariat Nacional a l'àrea de Comunicació. L'armilla que duen els voluntaris de les mobilitzacions és un símbol ben gràfic perquè totes les persones que han invertit tantes hores i talent en aquest projecte històric es vegin representades el proper 11 de setembre. Un homenatge ben merescut, ara que ja ho tenim a tocar.

Com se sent un quan veu la samarreta que ha dissenyat portada per tants milers de persones?

Fa molta il·lusió, però no deixa de ser un granet de sorra més en aquest meravellós engranatge popular que penca dia a dia, tossudament i incansablement, per assolir la independència.