POLÍTICA

Arrenca la campanya per l’1-O

ERC ha convocat quatre primers actes a la comarca aquest cap de setmana amb Estradé, Eritja, Fornells. El PDECat té previst portar Turull, Barrufet i Forné el dia 26, a l'espera de concretar altres actes arreu de la comarca. La CUP fa una crida púb.

Falten poc més de dues setmanes pel referèndum sobre la independència de l'1 d'octubre i, per tant, ha començat la campanya en què les diferents forces polítiques exposen els seus arguments. Els sectors partidaris del No han renunciat a participar-hi per no ser un referèndum acordat amb l'Estat espanyol i serà, per tant, una campanya amb clar protagonisme d'actes en favor del Sí.

A les Garrigues, ERC ha anunciat ja quatre actes per a aquest cap de setmana: avui divendres (20h) a les Borges Blanques, demà dissabte (19h) a la Pobla de Cérvoles i diumenge (12h) a Juneda i Llardecans en què, segons el cas, participaran Miquel Àngel Estradé, Montserrat Fornells, Xavier Eritja i Bernat Solé. Per la seva banda, el PDECat té previst organitzar-ne un a les Borges amb Jordi Turull, Ramona Barrufet i Josep M. Forné el dia 26, a més d’estar-ne enllestint altres a altres pobles i de montar una paradeta informativa el dimarts al mercat de les Borges. La CUP de moment no ha confirmat xerrades però ha fet una crida pública per a qui vulgui acompanyar els seus militants i simpatitzants a penjar cartells pel Sí aquest diumenge al matí. Es dóna el cas que en alguns municipis de Catalunya agents policials han identificat activistes que encartellaven i els han incautat material.

Tot i que la delegació del govern espanyol està comunicant a diverses institucions la prohibició de cedir espais públics per a qualsevol acte relacionat amb el referèndum i hi ha ajuntaments catalans que ja n’han suspès algun, tots els actes organitzats de moment a les Garrigues es fan en locals municipals o espais públics amb tota normalitat.

[ACTUALITZACIÓ: l’acte d’ERC previst per diumenge a Juneda, que s’havia de celebrar a l’espai municipal La Farinera, es farà finalment a la granja escola Les Obagues. Fonts de la formació republicana atribeixen el canvi a la cessió de l’alcalde, Antoni Villas, davant les pressions de Fiscalia i la delegació del govern espanyol].

D'altra banda, l'Associació de Municipis per la Independència i l'Associació Catalana de Municipis han convocat per demà dissabte a la plaça Sant Jaume de Barcelona una concentració de rebuig "a la persecució judicial d'alcaldes i alcaldesses que han signat el suport al referèndum". Es preveu que hi assisteixin diversos càrrecs electes garriguencs.