MEDI AMBIENT

Comença la prohibició de fer foc al bosc

Del 15 de març al 15 d'octubre, el departament d'Agricultura no permet encendre foc a menys de 500 metres de zona forestal sense autorització expressa.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació informa que a partir d'aquest dijous, 15 de març, i fins el 15 d'octubre no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició, que es repeteix anualment, vol servir per establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.

La norma regula, per exemple, que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d'espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta, no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat. Especialment, no es poden cremar restes de poda i d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d'Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d'esbarjo ni d'altres relacionats amb l'apicultura. Dins de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s'utilitzin barbacoes d'obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos, abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l'inici d'un foc, llançar coets, focs d'artifici o d'altres artefactes que continguin foc i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

De l’1 de gener fins ara, hi ha hagut a Catalunya 41 incendis forestals, que han cremat 39,18 hectàrees forestals, segons dades provisionals. Els focs més importants han estat a Castelló de Farfanya (la Noguera, 20 de febrer) i Castelldefels (el Baix Llobregat, 1 de gener).