CULTURA
- Vinaixa

La vinaixenca Teresa Abelló, nova membre de l’Institut d'Estudis Catalans

La doctora en Geografia i Història ha estat nomenada per a la Secció Històrico-Arqueològica, que compartirà amb Conxita Mir, de Torregrossa, i Josep M. Nolla, de l’Albagés.

(foto: UB)

La historiadora i professora Teresa Abelló Güell, natural de Vinaixa, ha estat nomenada recentment nova membre numerària de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), concretament de la Secció Històrico-Arqueològica. Abelló és doctora i professora titular de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, al departament d'Història Contemporània, i explica que "és una satisfacció formar part de l'IEC, perquè és un referent històric". Abelló és ara una de les només nou dones que hi ha entre els 49 membres de la Secció Històrico-Arqueològica. Una altra és la torregrossina Conxita Mir, que hi va entrar l'any 1992. El 2017 va ser nomenat un altre garriguenc, Josep M. Nolla, de l'Albagés.  

Moviment obrer
Abelló ha centrat bona part de les recerques en els moviments socials, sobretot el dels anys 20 i 30 del segle passat. La seua tesi doctoral, per exemple, va ser sobre les relacions internacionals de l'anarquisme espanyol entre 1881 i 1914 i ha publicat llibres sobre la CNT o, junt amb Agustí Colomines, sobre l'historiador Josep Termes, mort el 2011 i referent en la història de l'obrerisme català. Igualment, ha publicat nombrosos articles sobre anarquisme, la Setmana Tràgica, Francesc Ferrer i Guàrdia o catalanisme i cultura federal, entre altres. Així mateix, Abelló actualment treballa en un projecte de recerca sobre el paper dels intel·lectuals en els últims anys de la dictadura franquista.

Tot i que fa anys que viu a Barcelona, la historiadora no ha perdut el vincle amb Vinaixa, on manté casa i hi va sovint. És coautora del llibre Vinaixa, passat i present i el 2011, dins la Fira de l'Oli i la Pedra, hi va fer una xerrada sobre els inicis del cooperativisme. El 2017 va ser l'encarregada de pronunciar el pregó de festa major.