Opinió
Joel Jové

Joel Jové

5 anys fent poble, 5 anys fent comarca, 5 anys fent país

Aquest passat dissabte dèiem adéu a l’Associació Cultural La Dalla d’Alfés en una emotiva festa de comiat. La Dalla nasqué l’any 2007, amb ben poques pretensions, com una associació cultural i juvenil de poble com qualsevol altra. No costà gaire, però, albirar-hi quelcom més que això d’ençà de la primera jornada festiva que organitzà. Poble, comarca i país representaren els seus marcs territorials. Tradició, territori i combat els eixos temàtics al voltant dels quals giraren les seves propostes. Cinc anys són pocs, però suficients per fer descobrir a aquest racó de comarca una manera d’entendre les festes basada en la participació, la popularitat i la catalanitat i elevar a la categoria de quotidians termes com independència o Països Catalans.

Se’ns recordarà com els impulsors del Projecte de Memòria de l’Aeròdrom republicà d’Alfés, per la recuperació de la revista local La Gralla, la creació de la Plataforma organitzadora de la Consulta sobre la Independència a Alfés o el traçat de més de cinquanta quilòmetres del camí que uneix els 9 termes municipals del que coneixem popularment com a Garrigues Històriques. També per les Jornades de Debat Independentista i el Sant Jordi Alternatiu, les marxes de torxes o la commemoració dels 100 anys d’Estelada. I com no, és just dir-ho, pels Badabadoc, els Quina Barra, els Brams, el Miquel del Roig, l’Arnella, els Dijous Paella o els Pastorets... En la memòria dels qui ho hem fet possible hi quedarà tot el que ha representat mitja dècada de fer país, comarca i poble; cinc anys de festa, però també cinc anys de lluita.

Tant de bo servís d’exemple tot plegat i fes despertar ni que fos una mica tota la joventut garriguenca. Tant de bo part del jovent es decidís a sortir dels caus que els ajuntaments s’entesten a posar a la seva disposició, deixessin porros i videojocs ni que fos una estona i es plantegessin participar i incidir mínimament en la vida social i política dels seus respectius pobles.