Opinió
Eunís Font

Eunís Font

Cotització "low cost"

Aquesta setmana s’anunciava una nova mesura per fomentar l’ocupació juvenil: els joves que s’iniciïn com a autònoms (treballadors per compte propi) pagaran a la Seguretat Social una cotització de 50 euros mensuals durant els primers 6 mesos; rebaixes de les cotitzacions del 30% a homes de menys de 30 anys i dones de 35 i la possibilitat de no pagar l’IVA fins que no hagin cobrat les factures.

En un principi vaig pensar: tota proposta que fomenti l’ocupació i millori les oportunitats dels joves és benvinguda. Però lluny d’aquesta visió tan idealista, el que en realitat penso que això farà serà que les empreses n’abusin i segueixin contractant joves com a personal extern amb tots els avantatges que això els comporta.

Després del contracte de pràctiques, aquesta és la segona estratègia més utilitzada per les empreses que incorporen a les seves files joves que s’introdueixen al mercat laboral. Una cotització low cost que en alguns casos segur que servirà, però que en la majoria, com el nom indica, serà més barata, perquè deixarà de prestar alguns serveis.