Opinió
Joel Jové

Joel Jové

Compartir per millorar

No se n’ha parlat massa, però és, al meu parer, una de les conseqüències més indubtables de la suposada bonança econòmica de fa uns anys. La situació ens va portar, i encara en notem els efectes, a un marcat individualisme que ha fet que tot allò compartit anés a la baixa. Compartir era de pobres i si es tenia diners ja no calia compartir. Si ho puc tenir jo, no cal que m’ho deixin; si m’ho puc comprar sol, no cal que anem a mitges; si puc estrenar no cal reutilitzar; i tot d’associacions –i actuacions– regides per aquest mateix patró.

Cooperatives i associacions (culturals, de dones, de joves...) han anat perdent protagonisme en la vida econòmica i social dels pobles i, amb aquestes, uns valors: la corresponsabilitat, la unitat d’acció, les relacions socials amb el respecte a la diversitat, el treball en equip, el sentiment de grup, la solidaritat o la coneixença dels altres.

També, a escala més petita, tradicions tan nostrades com les reunions de veïns al carrer (la fresca) van sent cada cop menys comunes i les cases són cada vegada menys receptives a l’entrada dels amics o els veïns. Als ajuntaments també s’ha fet palesa aquesta realitat. Tots els pobles de les Garrigues (tret d’alguna excepció) tenen la seva piscina pública (un luxe si més no qüestionable) i aquells que van ser-hi a temps van aixecar també tanatoris, guarderies, centres de dia o pavellons propis. Cada persona, cada família i cada poble, el seu. I tothom més reclòs, tothom més tancat.

I sento i llegeixo aquests últims dies més d’una iniciativa sorgida d’ajuntaments que va en la línia de mancomunar serveis per estalviar despeses. I jo ho celebro. Però ho faig, més que pel suposat estalvi econòmic que implica, per l’esperança que representa per a la recuperació d’uns valors i d’una manera de fer.