Opinió
Joel Jové

Joel Jové

Les dos Garrigues: la comarca i el territori històric

Us avanço que no sóc historiador i que el que escriuré no va avalat per cap estudi rigorós. Insto els entesos a corregir-me si ho creuen oportú, però vull afinar al voltant d’una qüestió sobre la qual ja he escrit però no sempre –ho reconec– amb encert. Dilemes recurrents a casa nostra. Què són les Garrigues? Alfés, per citar un poble “nostre” del Segrià, en forma part? N’ha format mai part? Miro de resoldre els dubtes partint de la “tesi” basada a diferenciar dos Garrigues: d’una banda el territori històric del qual es parla ja als tractats excursionistes de fa prou segles i, de l’altra, la comarca administrativa.

Territori històric de les Garrigues. Més de 300 anys d’existència (des del s. XVII en aparèixer el topònim fins avui). Espai situat al sud-est de la Conca del Segre de similars característiques físiques i socioeconòmiques, que fa despertar consciència, entre els seus habitants, de pertinença a un territori comú. En formen part els pobles que queden dins els límits, confusos, del quadrat resultant d’unir els termes de Maials, Juncosa, Castelldans i Sunyer.

Comarca administrativa de les Garrigues. Menys de 30 anys de vida (del 1936 al 1939 i del 1987 fins avui). Ja sabem els pobles que la formen. Es tria el nom existent de Garrigues, i d’aquí la confusió, per denominar la nova divisió territorial (entenc que per la gran porció d’aquest territori que inclou la nova comarca).

I resolc els dubtes. Alfés ha format sempre part del territori històric de les Garrigues, però mai de la comarca. I com Alfés, la resta dels 9 pobles que, essent administrativament Segrià, han estat i són part del territori històric: Sunyer, Aspa, Sarroca, Torrebesses, Almatret, Alcanó, Llardecans i Maials. I les Borges Blanques o Arbeca, són Garrigues? Al meu parer, comarca administrativa sí, però territori històric no. I així anar fent amb tota la resta. Au, deixo pas als entesos.