Opinió
Joan Cornudella

Joan Cornudella

Per sort, encara tenim hemeroteques

Hi ha gent amb càrrec que perd la memòria amb molta facilitat. I només recorda allò que li interessa. Fins i tot és capaç de negar rotundament allò que va ser viscut per tot un col·lectiu en situació extrema. Sap greu dir-ho, però és una constant en el món de la política. Per això és vital mantenir una bona hemeroteca que deixi constància dels fets ocorreguts arreu del territori i, si convé –quan obliden amb total impunitat–, és saludable refregar-los pels nassos aquells retalls de premsa que evidencien les protestes portades al carrer.

Aquest és el sentiment que encara patim molts junedencs que vam tallar la carretera en dues ocasions l’any 2008. Ens van enganyar i continuen enganyant-nos. Tenim la sensació que no s’ha fet res per impedir el degoteig d’accidents greus i amb víctimes mortals que s’han anat produint durant aquests anys. Només hi hem vist uns semàfors intermitents, uns senyals prohibitius i moltes reunions estèrils. Mentrestant, travessar aquests veritables punts negres de la carretera N-240 continua sent un autèntic malson per als conductors del dia a la nit, i més en èpoques de trànsit molt fluid o de boires perilloses.

Ara, despertant d’una hivernació a intervals, els nostres dirigents tornen a estar en peu de guerra. S’han cansat d’esperar el nou projecte de desdoblament de la N-240 (que no arribarà mai si no ens convertim en nou estat europeu), han deduït que no es preveu cap millora en el Pla Estratègic d’Infraestructures (2013-2024) i, conseqüentment, han creat una plataforma oberta a tota la societat per fer front comú a aquesta vergonya nacional. Sota el lema “Prou morts a la N-240” es reivindica la necessitat de trobar una solució definitiva a l’elevada sinistralitat del tram que afecta els termes de Juneda, Torregrossa i les Borges Blanques. I ho fan des del convenciment que l’única solució possible passa per l’alliberament provisional del peatge de l’autopista des de Montblanc fins a Lleida.

En aquest constant xoc de trens entre el Ministeri de Foment i el Govern de la Generalitat, hi sortirem perdent els usuaris ja que, a més de patir els ensurts diaris a la carretera, no veurem ni el rescat total del peatge, ni les rotondes, ni el desdoblament de la via. Com sempre.