Opinió
Joel Jové

Joel Jové

Tot el poder per al poble

La posada en marxa del procés independentista ha generat una il·lusió, també en aquesta comarca nostra, que comparteixo. Amb tot, no amago que alhora em genera molts interrogants i que massa coses que l’envolten són poc del meu gust. Però no patiu que no vull aigualir la festa a ningú ni ser jo qui, arribats a aquest punt i després d’alguns anyets de militància independentista només en companyia de “quatre” i amb les institucions i TOTS els partits mirant a una altra banda, vingui a fer-me el crític. Ara que gairebé cada poble té el seu mural o la seva estelada en algun racó i que fins i tot històrics enemics de la causa s’hi han sumat (tinguem presents els seus motius però aguantem una mica per airejar-los), això no toca.

Sí que vull parlar, però, del nou estat que vindrà i emplaçarà tots aquells polítics que han anat dient dia sí i dia també que “els catalans i les catalanes tenim dret a decidir” perquè ho continuïn predicant des de les poltrones del nou estat, però amb una mica més d’amplitud de mires. Quin model econòmic i social volem per al nou estat? Quina sanitat o educació? Quina comarca i quins pobles ens agradarien? Amb quines institucions? I doncs, posats a decidir, decidim-ho tot. Dubto que la idea qualli però fóra bo provar-ho.

L’endemà mateix de la independència, anem-hi pensant, bo seria continuar parlant de “dret a decidir” per reivindicar el dret a manifestar-nos de manera vinculant respecte de tot allò que ens afecta com a col·lectiu. Aprofitant l’avinentesa, doncs, podríem donar pas als pobles per a la presa col·lectiva de decisions, les assemblees i els multireferèndums i perdre de vista el control de les institucions que encarnen, als nostres petits municipis, alcaldes cacics o plens municipals sense dret a paraula. I-inde-inde-pen-dèn-ci-a!