Opinió
Josep Rubió

Josep Rubió

Anualitat ambiental

L’inici d’un nou any comporta, per a la majoria de mitjans de comunicació, fer un repàs, a tall de recordatori, de les notícies més importants que han succeït en els últims 365 dies, sempre sota criteris editorials de cadascun d’ells. Per tant, es podria estar d’acord o no en les notícies escollides, però la línia informativa d’aquell és el que acaba imperant.

D’aquesta manera la premsa escrita, la digital, les televisions o les ràdios acostumen a fer números o programes especials per recordar el millor i el pitjor. Alguns d’aquests mitjans –pocs, però– aprofiten per fer una anàlisi en forma d’autoavaluació, de debat intern sobre continguts, anàlisi de formats o qüestionament DAFO d’allò que ha anat millor o no tan bé per tal d’encarar el proper any amb idees renovades, amb futures modificacions estratègiques o variar certes línies editorials poc afortunades.

El SomGarrigues no ha estat menys i també ha publicat un resum de l’últim any, segons criteris del consell de redacció (suposo), un recull de les notícies més destacades del 2013.
Us proposo una anàlisi molt sui generis i personal, si voleu en format de joc i sense cap tipus de malícia, d’aquelles notícies destacades, cosa que permetria extraure alguna conclusió, encertada o no, de la línia editorial del periòdic. Si hi esteu disposats, continueu llegint, si no, passeu a una altra secció.

La primera gran conclusió que en poden extraure d’aquell anuari és que els redactors volen estar contents amb tothom, ja que destaquen 76 notícies (segons càlculs del meu repàs), les quals estan dividides en 58 eixos temàtics diferents. Per tant, hi hagué un esforç (voluntari o no) d’intentar encabir el màxim de temes possibles en aquell recull.

Però ara ve la pregunta del milió, quin ha estat el tema més recurrent? Doncs ni menys ni més que el del medi ambient, amb 7 notícies destacades el 2013. Qui havia de dir que a la comarca de les Garrigues el tema més destacat seria el del medi ambient quan som la comarca de tot Catalunya que té el pitjor índex de reciclatge de tot Catalunya? Per exemple.

O també quan s’anuncia que hi ha fortes emissions de fum, a causa del tractament de l’oli de pinyola, d’una fàbrica situada entre Juneda, Castellans i les Borges, però per altra banda som centre de referència de l’estudi d’aus estepàries a la zona de Mas de Melons. Potser caldria estudiar com de negres hi arriben fugint d’aquest fum.
Seguint amb la juguesca, podríem extraure la conclusió que la línia editorial del SomGarrigues deriva cap a un vessant ecologista, verd, en defensa de la natura comarcal i políticament proper a ICV?

Bé, era simplement un petit joc sense cap tipus de malvolença. Per cert, el segon eix temàtic més repetit va ser el de les carreteres, només amb 3 mencions. Potser les nostres carreteres ja ni es mereixen cap tipus de seguiment, ni protesta, ni...