Opinió
Josep Rubió

Josep Rubió

Maleïts accidents

Demanava l’amic Miquel Andreu en una edició passada d’aquesta publicació la possibilitat de realitzar actes senzills i continuats per tal de recordar la barbàrie i la devastació provocada per la Guerra Civil a les nostres poblacions. Evidentment no li faltava raó.
Potser recollint aquell desig, o no, el passat diumenge 9 de febrer la vila de Fulleda, amb l’Ajuntament al capdavant –però que de ben segur molt hi tingué a veure el company Santi Arbós i la seva germana, la Montse–, celebrava un d’aquests actes, la commemoració del 75è aniversari de la mort de cinc adolescents de la població. Un homenatge senzill, però sobri. De petita repercussió, però amb la més alta dignitat. Un acte minimalista, si voleu, però tan emotiu com el que més.

D’una vegada per totes, el Racó del Bolet restarà com a espai d’homenatge i memòria històrica d’un fet massa sovint repetit a la nostra comarca: els accidents produïts per l’esclat de tota mena de material bèl·lic oblidat o abandonat, especialment per part de l’exèrcit republicà en retirada, i que tingué una conseqüència fatal en els primers anys d’acabada la guerra, especialment per als més joves. Caixes plenes de municions, granades o bombes de mà, obusos sense esclatar i altre material serviren de reclam llaminer per als més petits, que en molts casos es convertien en el seus joc o en formaven part.

Encara avui ens resulta molt difícil descriure de forma precisa el total de víctimes, tot i que en podem oferir una aproximació. En tot cas, és del tot impossible calcular els ferits i mutilats totals per aquesta raó. Fins a l’actualitat podem constatar la mort de 41 garriguencs a causa d’accidents derivats de la guerra, la majoria dels quals es produïren per una manipulació errònia de bombes abandonades al terme o, simplement, per la innocència dels infants a l’hora de jugar-hi com si fos una distrac+ ció més, lluny de pensar i creure en la perillositat que això comportava.

De totes aquestes víctimes a la comarca, cal destacar-ne les franges d’edat: l’edat de 21 de les 41 víctimes, el 51,2%, fluctuava entre els 5 i els 18 anys. La principal causa de la mort per accidents fou la manipulació incontrolada d’explosius, bombes i altres artefactes. Concretament per aquesta raó hi hagué 28 morts a la comarca, el 68,3% del total, dels quals 19 es produïren el 1939, per tant, ara en fa 75 anys. A més de Fulleda, podrien recordar les víctimes l’Albi, l’Albagés, Bellaguarda, Castelldans, Cervià, l’Espluga Calba, la Granadella i Juncosa (tot i que també hi hagué víctimes per aquest motiu als Torms, Juneda i les Borges Blanques).

Una bona cosa seria recuperar el monument recordatori a les 3 víctimes de l’Espluga Calba, de 5, 8 i 10 anys, ara amagat i mig tapat per les obres a la carretera.
Finalment, cal recordar que 9 dels morts per accidents produïts per la manipulació d’explosius tenien menys de 14 anys.