Opinió
Joan Cornudella

Joan Cornudella

Gustos de proximitat

A casa, de petit, els padrins em deien que quan vénen mal dades, cal ser més estalviador que mai i aprofitar al màxim tot el que l’entorn t’ofereix. Era una gran lliçó de vida veure que s’havien espavilat malgrat les adversitats històriques que els va tocar viure. Amb el pas del temps, hem après a canviar les paraules per dir exactament el mateix. I ara, de l’aprofitament de deixalles als corrals o a l’era, en diem reciclatge. I de les passejades pel terme, en diem descobertes del patrimoni. I del fet de menjar productes de l’hort, artesans i fets a casa, en diem consum de proximitat.

En el fons, no ens inventem res. És cert que, no fa gaires anys, el consumidor no ho tenia gens fàcil per accedir a aquests productes de proximitat. Però, per sort, això ha canviat. Així, cada vegada hi ha més agrobotigues, botigues especialitzades, fires artesanals, cooperatives agràries o productors i elaboradors que venen els seus productes. Només cal buscar-los per saber que existeixen. Aquests productes locals i de quilòmetre zero tenen noms i cognoms i aposten per respectar l’estacionalitat de cada varietat i pel cultiu de forma respectuosa amb la terra.

Òbviament els seus avantatges són múltiples: un coneixement directe de la procedència, més frescor i, sobretot, la contribució al creixement i al desenvolupament del territori. I aquest equilibri intern també s’aconsegueix potenciant paisatges com, per exemple, el parc de les olors a la zona de les Basselles de l’Albi, on es cultiven les plantes aromàtiques i medicinals més representatives de la comarca.

Sortosament, a les Garrigues també hi ha productors que viuen d’aquest mercat de proximitat cada cop més en expansió, que prioritzen el paladar, l’olfacte i el sabor. Si no els coneixeu, podeu recórrer els mercats de tota la vida o bé entrar a través d’Internet a gastroteca.cat. Hi descobrireu un nou món i de pas ajudareu a fer més sostenible i responsable la vostra salut i el nostre país. Ei, si us ve de gust.