Opinió
Salvador Giné

Salvador Giné

El millor oli del món

Des de fa anys, un rètol situat a l’entrada de les Borges Blanques assevera: “Sou a la comarca del millor oli del món”; a poca distància, un enorme plafó penjat en una paret conclou: “Les Borges Blanques i comarca, el millor oli del món”; i, enguany, la revista de la Fira de l’Oli ho ratifica: “Vine i descobreix el millor oli del món.” Tres sorprenents qualificatius de millors del món per a tres motius principals. 

El primer, perquè l’afirmació fa molts anys que no és validada per enlloc ni es pot sostenir que l’oli de les Garrigues sigui el millor, posem per cas “segons la prestigiosa revista...” o “en la mostra celebrada a...”. És una afirmació, per tant, vàcua i gratuïta. En segon lloc, crec que és pretensiós que un mateix s’atorgui determinats valors, i més quan pretens ser perfecte respecte els altres. D’igual manera que és presumptuós o d’una insultant altivesa declarar públicament que un és inte·igent, atractiu, bon pare/mare de família o amant –en tot cas, han de ser els altres qui reafirmin allò que un pot suposar–, és insolent que la comarca mateixa, vanitosament, s’autoatorgui la distinció que produeix el millor entre els millors dels (quasi res!) 3 mil milions de tones d’oli que s’elaboren al món.

En tercer lloc, l’absència de concreció a l’hora d’indicar on es produeix aquest fabulós oli, confusió que augmenta si tenim en compte que l’abast territorial de la denominació d’origen és més àmpli que no pas el comarcal. A efectes pràctics: on es compra exactament? És totalment impossible que tots i cadascun dels olis que s’elaboren a les Garrigues siguin els millors del món. Tenim marques de cooperatives i marques privades (una vintena segons el SomGarrigues del desembre passat) i mètodes molt diversos de conreu i tractament: arbres adobats amb estima i altres infestats de purins, olives de rec i de secà, de collita primerenca o tardana, diferents processos d’extracció i cupatge, olis ecològics, etc.

Tants elaboradors, i tan variats procediments, de cap manera no es poden encabir dins de l’excelsa i triomfadora categoria. El podi és massa petit i el guanyador només pot ser-ne un. Fins aquí la crítica constructiva a les quatre paraules del “millor oli del món”. En una segona part d’aquest article veurem quins són, segons els certàmens internacionals més importants, els millors olis del món 2014-2015. I, si atenem als resultats dels darrers anys, la patacada serà d’aital magnitud que més val que ens n’anem preparant.