Opinió
Ferran Obiols

Ferran Obiols

Titu, cap a Igualada!

Tal com recordaran els nostres més fervents lectors, el passat mes de juny, a Ciutadella de Menorca, els membres de les Basselles vàrem tenir la fortuna d'assistir i participar a les VIII Jornades d'Etnobotànica en Llengua Catalana. Coorganitzades per la Comissió Botànica de l'Institut Menorquí d'Estudis i el Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, a efectes pràctics, la coordinació d'aquest remarcable esdeveniment va recaure sobre la nostre estimada Airy Gras Mas. Van ser tres dies excepcionals, plens de records inoblidables, en què vam poder relacionar-nos amb el bo i millor dels investigadors etnobotànics d'arreu dels Països Catalans, apassionats de les riques i complexes relacions que, al llarg de la història, s'han establert entre llengua, cultura i natura.

En aquest marc incomparable, vam poder seguir travant una sincera amistat amb en Marc Talavera Roma, biòleg i cofundador del Col·lectiu Eixarcolant, entitat de la qual som uns entusiastes admiradors. En Marc i els seus acòlits han desenvolupat un ferm compromís per tal de contribuir a construir un model de consum agroalimentari veritablement alternatiu. En aquest sentit volen fugir de l'elitisme que moltes vegades envolta els anomenats productes eco, bio o orgànics. Des de les Basselles, clamem als quatre vents que ens hi sentim plenament identificats i ens enorgullim de poder dir que, ara fa un any, ja vam ser presents a la 1a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades. Aquella singladura, que va significar la cristal·lització de tots els esforços i ideals eixarcolants, fou un veritable èxit de participació, desbordant els auguris més optimistes, tot demostrant que existeix un verdader interès popular pel consum d'aquestes plantes silvestres caigudes en desús.

Arribats a aquest punt, el millor que podem fer és cedir la paraula als organitzadors:
 "La 2a edició de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades tindrà lloc a Igualada el proper dissabte 25 de març. [...] Amb aquest projecte innovador i transformador volem projectar vers el futur un coneixement ancestral abandonat i menystingut. Es tracta d'una iniciativa pionera a nivell català i estatal, i ha esdevingut ja un referent per al sector. Veniu, descobriu i emocioneu-vos amb una Jornada única farcida d'activitats per a tots els gustos i dissenyades amb el màxim rigor i coherència. Us hi esperem!"

Tan sols resta afegir que les Garrigues hi seran doblement representades, amb la presència de l'Airy i, lògicament, la d'uns servidors! Així doncs, ja ho sabeu, demà dissabte tots cap a Igualada... encara que sigui en bicicleta!