Opinió
Josep Rubió

Josep Rubió

Llegiu maleïts

El passat dia 22 de juny vaig tenir el goig de poder participar en l'acte de cloenda del curs 2016-17 del Grup de Lectura de la Biblioteca Pública de Cervià de les Garrigues conjuntament amb l'escriptor lleidatà Emili Bayo. Va ser un acte amè, divertit, de tu a tu, de proximitat, on lector i escriptor es fonen en un mateix objectiu, en una sola cosa, el posar en valor la lectura i la importància d'aquesta.

Sí, parlo del grup de lectura local, cap rara avis ni cap espècie en extinció tot i que la seva afició sigui llegir. Una lectura que inclou tot tipus de temàtiques i llibres i que ja fa cinc anys que es manté impertorbable..., això sí que costa!, i que, a més, ha anat in crescendo. Dels 10 lectors inicials s'ha passat als 18 actuals. Tot un èxit.

Com s'explicava en un número anterior del Som, amb relació a un reportatge sobre les biblioteques i la seva readaptació als nous temps, la promoció dels grups de lectura és una peça fonamental en aquest nou marc funcional d'aquests equipaments culturals. Per això, no em vaig estar de felicitar els infatigables lectors cervianencs per ser al peu del canó, per resistir de manera estoica i immutable al difícil art de la lectura avui dia.

Llegir compartint idees, pensaments i reflexions ens permet ampliar el nostre catàleg de coneixements, d'opinions i de criteris, però sobretot el que ens fa és créixer culturalment, i això és fonamental.

Si féssim cas de les estadístiques que es publiquen amb relació a les facturacions de llibres, veuríem que en les dues últimes diades de Sant Jordi aquestes han augmentat. No em vull posar, ara, en el debat de si tots els llibres que es compren o es regalen aquell dia es llegeixen, més que res per no emportar-me una gairebé segura decepció. Però el que sí que sembla clar és que avui dia ens marxen moltes hores, massa, llegint comentaris i xafarderies per Whatsapp, Twitter, Facebook i altres xarxes, temps que podríem dedicar a lectures molt més saludables.

Encara ens queda molta feina fer per, mentrestant, llegiu, llegiu maleïts, ens veiem a l'infern!