Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

A recer de la roca dels Moros

El Centre d'Estudis de les Garrigues, continuant amb la seva tasca de difusió de la cultura catalana a la comarca, va celebrar el 4t Encontre d'Escriptors i Crítics a les Garrigues, aquesta edició dedicada a la situació del teatre català actual, 2000-2017.

Es fa difícil escriure sobre cultura avui. L'estat d'agitació i indignació teclejant aquests caràcters ens allunya de l'esperit amb què voldríem transmetre l'enriquidora experiència que vam viure el passat dissabte 7 d'octubre al Centre d'Interpretació de les Pintures Rupestres del Cogul. Als peus de la roca dels Moros, un espai sagrat, amb pintures rupestres d'ara fa més de 8.000 anys, i on trobem una dansa practicada dins dels misteris i rituals que buscaven la catarsi, celebrar l'Encontre es pot considerar una afortunada coincidència, ja que el paper que va exercir originalment la dansa més tard correspondria al teatre i a la música.

Albert Mestres, Oriol Puig, Ramon X. Rosselló, Emili Baldellou, Eva Saumell, Francesc Foguet, Jordi Vilaró, Àlex Broch, Miquel Maria Gibert i Núria Casado van fer una acurada dissecció de la literatura dramàtica que actualment s'està realitzant arreu dels països catalans, posant en relleu la importància dels espais i de la promoció del teatre contemporani. L'escriptor Àlex Susanna, qui fins fa poc havia estat el director de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural i qui l'any que ve serà al nou encontre en qualitat de ponent sobre els dietaris i el memorialisme, va presentar el llibre Quaderns de Bellaguarda: Novel·la catalana avui 2000-1016. Aquest volum corresponia al 3r Encontre d'Escriptors i Crítics, celebrat a Bellaguarda el 8 d'octubre de 2016. Amb ells vam compartir ponències, dinar i debat, i una magnífica i entranyable mostra teatral com a cloenda, a càrrec de la companyia Cassigalls de Juneda, que sota el títol Lo preu de dormir tranquil, va oferir un recital teatralitzat basat en el cançoner popular i en textos poètics i dramatúrgics de diversos autors catalans.

I amb una àmplia visió de l'estat de la qüestió de la literatura dramàtica als països catalans, i el convenciment que cal veure sempre el got mig ple, vam poder anar a dormir, amb sentiments d'alleujament i plaer, i el somriure satisfet que dona la tranquil·litat de la feina ben feta.

Anna Torres