Opinió
Joan Cornudella

Joan Cornudella

Amb un llaç groc per bandera

Els dies passen molt de pressa, a casa. A la presó és una altra cosa. Després de les eleccions imposades des de Madrid, es respira un altre ambient. Hi ha incerteses. Hi ha alegries contingudes. Hem tornat a guanyar els independentistes, però encara no ha marxat l'ombra allargassada del 155. Se sent la remor de la injustícia en tot moment. No s'accepta que pensem diferent. I ells, que estan privats de llibertat, ens diuen que hem de ser pacients i persistir. Hem fet cagar el tió amb un llaç groc a la camisa. Hem menjat sopa de galets, canelons i neules deixant un seient buit per als que encara estan empresonats. Hem comprat els regals de l'amic invisible sense poder abraçar aquells que s'expressen des de l'exili. I ens diuen que hem de transformar la indignació en coratge i perseverança. Hem penjat llufes el dia dels innocents als partits polítics que creuen que és delicte haver votat en un referèndum. Hem tocat el cant dels ocells amb flauta travessera a les vuit del vespre. I ens diuen que, passi el que passi, hem de transformar la ràbia en amor. Hem menjat els dotze raïms amb el desig que tot aquest malson s'acabi aviat per iniciar un nou procés cap a la independència. Hem repartit la sort entre aquells que han apostat per la grossa de cap d'any. I, ells, que són a la presó injustament, ens diuen que hem de pensar sempre en el que hem de refer.

I, fins i tot, hem repartit joguines, llibres i bicicletes, disfressats de bona gent, amb una carrossa amb carbó que penalitza l'aplicació feixista del 155. I encara hi ha gent del teu carrer que s'enfada per aquestes ocurrències populars. Hem dinat amb el tortell de reis perquè volíem que ens toqués la fava i ser els més afortunats del món. I nosaltres hem decidit que aquests dies que vindran ens mantindrem forts i units.

S'acaben les festes nadalenques amb un regust de boca agredolç. Les mentides guanyen la partida. La indignació entra a moltes llars. La justícia és partidista. La corrupció se'n va de vacances a Roma. Potser haurem de fer cas a aquell nen indignat que només vol que els reis màgics s'emportin els corruptes del PP, a tots els mentiders de Ciutadans i a tots els fantasmes del PSC/PSOE. I de pas, als altres reis que només ocasionen despeses.