Opinió
Joan Cornudella

Joan Cornudella

Els petits detalls que assaborim

No hi ha res com tenir a taula un bon oli i un bon vi. I si hi tens els amics que fa dies que no has vist, encara millor. La tertúlia pren embranzida i, a mesura que passen les hores, les intimitats van aflorant. La majoria dels comensals tenim una relació o altra amb el món de les oliveres. Les collim i, feta l'elaboració pertinent en oli, el degustem. I ens alegrem quan aquells que s'hi dediquen professionalment són guardonats per l'excel·lència del seu producte. El nostre amic belianenc, discret i savi, ens fa saber que "Camins de verdor" ha estat premiat com el millor oli de la Fira de les Garrigues d'enguany, en la categoria fruitat verd amarg. I ens ha seduït amb el ritual d'olorar-lo i de tastar-lo després d'haver acaronat el got com només ho sap fer ell. No us enganyo. L'ametlló ha fet acte de presència. Hem entès, per un instant, el missatge olfactiu del nas sense fer escarafalls. I ens ha dit que és oli d'oliva ecològic, procedent del fruit natural de les olives arbequines cultivades a les finques de la vall del Corb. Ara sabem que hi ha collites que depenen de les inclemències del temps. I que, l'any que el Corb porta aigua, també es nota en el sabor final ja que s'hi barregen notes amargues i lleugerament picants, amb una varietat d'aromes d'herbes de secà.

Com aquell qui no diu res, ell ja ha fet pòsit. Hem après a valorar, un cop més, els petits detalls que assaborim als plats. Més tard, la sobretaula ha emprès altres viaranys culinaris. L'amfitrió ha deixat caure que, quan farem la calçotada amb carn a la brasa, ja tindrà a punt l'allioli de codony. Aquest cop hi posarà una mica menys d'all i un poquet més de sal Maldon. Ho vol provar. I assegura que no hi faltarà la proporció exacta de l'oli d'oliva perquè tot quedi ben condimentat. A darrera hora, animats pel cava, hem parlat de política i no ens hem posat d'acord. No calia. Hi ha tanta diversitat de matisos com a la cuina. I això és molt sa. Ho dic ben alt. Tinc uns amics que no estimen la cuina complicada. Ho sé. Però també sé que volen que no hi falti mai a taula ni un bon vi ni un bon oli.