Opinió
Ateneu Popular Garriguenc

Ateneu Popular Garriguenc

Fotografiem-nos

El 21 de febrer va acabar el termini del primer dels concursos fotogràfics que a l'Ateneu tenim pensat fer al llarg d'aquest any, coincidint amb la celebració del nostre vintè aniversari. Hem escollit com a tema "L'hivern a les Garrigues" i segurament seguirem amb cada estació en les pròximes convocatòries. De concursos de fotos sobre la comarca ja n'havíem fet temps enrere, centrats en la fotografia impresa en paper i als quals participaven, a més d'aficionats, alguns professionals.

Ara convindrem que la fotografia, per a bé i per a mal, s'ha popularitzat enormement, fins al punt que quasi que no hi donem cap importància. Paradoxalment, a l'època que més fotos fem, menys valor li donem. Fem proves, posem filtres, eliminem, tornem a tirar, tornem a eliminar i publiquem a les xarxes, on en qüestió d'hores o minuts aquella imatge ja ha desaparegut dels murs i de la retina de tothom.

Potser per això s'estan organitzant també cada vegada més concursos d'Instagram, per exemple, per "salvar" imatges interessants d'aquesta voràgine que tot s'ho empassa. A Instagram, a més, tot hi queda bé i bonic (simplificant) i moltes institucions o entitats preocupades per la promoció d'un territori intenten treure partit a aquest aparador i fer-lo lluir.

Instagram a banda, nosaltres també volem fer això de fixar, retindre, "salvar" imatges que parlin dels nostres pobles, dels nostres paisatges, dels nostres oficis, de les nostres festes, de la nostra gastronomia, de la nostra cultura o de la nostra flora i fauna. Més enllà de l'interès estètic, fer-se conscient d'un territori, d'una determinada identitat, també passa per fotografiar-lo, perquè darrere del gest de fer la fotografia, sigui amb càmera o sigui amb telèfon mòbil, hi ha una actitud, una mirada, que representa en si mateixa un salt qualitatiu: de veure a mirar, de la inconsciència a la consciència, d'allò passiu a allò actiu. Fotografiar vol dir, ja d'entrada, donar valor a allò que fotografiem, sigui valor estètic, valor cultural, valor històric o el que sigui. Per tant, fotografiem-nos! Fotografiem-nos molt!