Laia Cardiel Sas Enginyera electrònica

El futur de la instrumentació científica depèn dels pressupostos del país

La Granadella, 1974. La Laia va decidir estudiar enginyeria electrònica amb el propòsit de treballar a la NASA. Tot i això, ja fa 23 anys que treballa a l'IFAE (Institut de Física d'Altes Energies), on va descobrir la instrumentació científica. A més, també ha treballat al CERN (Centre Europeu de Recerca Nuclear) i col·labora en projectes internacionals. Actualment viu a Sabadell perquè la feina ho requereix, però quan pot fa tot el possible per visitar la Granadella.

LAURA QUINTANA - El sector tecnològic sembla que no és a priori molt cridaner per a les noies joves. Què et va motivar a endinsar-te en aquest món?
LAIA CARDIEL -
És cert que en el camp de l'enginyeria electrònica hi ha molt poques noies. Però jo sempre havia somiat a treballar a la NASA, i no com a astronauta, sinó preparant els equips que s'envien a l'espai. Així doncs, vaig decidir marxar a estudiar enginyeria electrònica al Campus universitari de La Salle, a Barcelona.

L.Q. - I ara ja fa més de 20 anys que treballes a l'IFAE.
L.C. -
Sí, un temps després de finalitzar els estudis hi vaig anar a fer una entrevista, però amb molt poques esperances. Tot i això, finalment em van trucar i ara és la feina de la meva vida. No treballo a la NASA, però a l'IFAE treballem amb projectes molt similars als seus. Puc dir que el meu somni ja està complert.

L.Q. - En què consisteix la tasca d'una enginyera electrònica?
L.C. -
Un enginyer electrònic, en el cas de la instrumentació científica, dissenya el sistema encarregat de transformar en dades la informació que rep l'instrument. Tot i això, personalment, ara ja fa temps que em dedico a la coordinació de projectes; avaluem els projectes que ens arriben, els recursos necessaris i organitzem la feina entre les diferents disciplines.

L.Q. - Com treballeu a l'IFAE?
L.C. -
Ens centrem en la instrumentació científica. Diguem que els nostres clients són físics, els quals tenen com a propòsit observar diferents fenòmens.
Aquestes observacions nosaltres les traduïm en requisits tècnics i treballem amb l'equip d'enginyeria mecànica, l'encarregat de construir l'instrument; amb l'equip d'enginyeria electrònica, que és necessari per llegir els sensors de l'instrument; i l'equip d'informàtica, que se centra en el control de l'instrument i la lectura de dades. Amb el treball conjunt, finalment obtenim l'aparell.

L.Q. - Durant tot aquest procés de creació, amb quina etapa gaudeixes més?
L.C. -
Gaudeixo molt amb la instal·lació de l'instrument, ja que, personalment, és quan sento més emocions. Quan treballem fent càmeres per a telescopis, no sabem si funcionaran fins que no les instal·lem. El fet de veure que l'instrument funciona i que els objectius han estat assolits és molt gratificant. Podríem dir que la instal·lació és la cirereta del pastís.

L.Q. - Si haguessis de destacar un projecte en el qual has col·laborat, quin seria?
L.C. -
La càmera del projecte PAU (Physics of the Accelerating Universe), que vam instal·lar- al telescopi William Herschel de l'Observatori del Roque de los Muchachos a l'illa de la Palma. Aquesta càmera es va dissenyar amb l'objectiu de mesurar amb precisió l'expansió accelerada de l'univers, i va veure la primera llum el juny del 2015. A més, aquest projecte va coincidir amb el naixement dels meus dos fills; va ser com un tercer fill.

L.Q. - En una professió tan exigent com la teva, com s'aconsegueix conciliar la vida laboral i familiar?
L.C. -
És cert que vaig ser cap d'enginyeria durant molts anys i la quantitat de feina combinada amb 2 fills em va sobrepassar, però mai m'he trobat amb cap problema. A l'IFAE, afortunadament, no tenim un horari fix, sinó que treballem per projectes. Mentre tinguem el projecte acabat el dia que se'ns demana, podem organitzar-nos la jornada segons convingui. Són molt respectuosos amb els horaris i ritmes per tal de poder conciliar la vida laboral i familiar.

L.Q. - Com valores el futur de la instrumentació científica en el nostre país?
L.C. -
Depenem de diners públics i, per tant, el nostre futur depèn dels pressupostos del país i dels diners que es vulguin invertir en investigació, que no són suficients. A Catalunya hi ha centres de recerca molt bons i aconsegueixen recursos econòmics gràcies a Europa, però en el cas de la física de partícules, per la tipologia dels experiments, no és tan fàcil. Europa demana projectes amb resultats relativament immediats i nosaltres treballem amb observacions que poden durar anys.