Carla Giné Estudiant i autora del llibre ‘Hivern cremat’

La malaltia sempre formarà part de mi

Les Borges Blanques, 2000.  L'anorèxia és un tipus de trastorn de la conducta alimentària. L'obsessió per aconseguir un cos ideal arriba a uns límits inimaginables. La Carla ha viscut, i viu, dia a dia, amb aquesta malaltia. Ara, amb 'Hivern cremat', vol compartir amb tots els lectors la seua experiència; una etapa fosca i dura.

Patrícia Valencia - D'on surt la inquietud d'escriure aquest llibre?
Carla Giné -
El llibre surt del meu treball de recerca. M'agrada molt escriure i la meua psicòloga i també tutora del treball em va convèncer per escriure la meua experiència en un llibre i anar més enllà d'un treball teòric sobre l'anorèxia.

P.V. - Què podrem trobar-hi dins el llibre?
C.G. -
En el llibre hi trobareu la meua vida; la lluita constant per combatre la malaltia. Hi explico els ingressos a l'hospital, també anècdotes i moments molt foscos que he viscut.

P.V. - Per què Hivern cremat?
C.G. -
Hivern perquè és una etapa molt fosca, freda. Jo ho relaciono amb el fet de viure a la muntanya, les circumstàncies allà són més difícils perquè estàs aïllat, fa fred i també tens por i descobreixes les teues debilitats, i cremat perquè saps aquella frase que diu donde hubo fuego cenizas quedan? Doncs sé que aquesta malaltia sempre formarà part de mi, de la meua vida, i no ho podré oblidar mai.

P.V. - Quan vas notar tot el que estava passant?
C.G. -
No me'n vaig adonar i ja era dins. Volia estar prima i pensava que si ho aconseguia, seria perfecta. Però el que recordo és que quan jo estava més grassa, era molt més feliç, reia per tot. I ara només recordo aquests anys durs, de penúries, i que encara que hi hagi moments que em senti més bé, he perdut molts amics, també família, i això no m'ha fet feliç. 

P.V. - Com va afectar el trastorn alimentari les relacions familiars?
C.G. -
A casa va ser molt dur. Vaig començar fent règim i ells es pensaven que ja tornaria a menjar "com abans". Però la relació es va anar complicant, jo estava molt irritable a causa del trastorn i anava molt al lavabo, també feia comentaris com: "estic molt grassa" i ells ja van veure que estava passant alguna cosa molt més greu. Va ser molt difícil. 

P.V. - Quin va ser el moment més dur?
C.G. -
El primer ingrés va ser als 13 anys. Jo volia estar prima, i quan m'ingressaven, em recuperava, però al tornar a casa, tornava a recaure perquè no feia el que havia de fer. Aquesta malaltia és com una addicció, és molt obsessiva. Va haver-hi un moment que volia deixar de lluitar, estava esgotada, cansada... I volia acabar amb tot perquè em deien que no lluitava, però encara que fos amb passets molt petits, sí que ho feia. I quan et desmaies perquè no tens força, quan no pots estudiar o no pots obrir ni una porta, t'adones que t'estàs autodestruint.

P.V. - Com vas gestionar els estudis i els ingressos a l'hospital?
C.G. -
Vaig haver de canviar d'escola, i allà els professors van ajudar-me molt. En un dels ingressos, els vaig dir a les meues companyes que m'ingressaven i que si podien passar-me els apunts i la feina. Quan els ho vaig dir no s'ho podien creure. Vaig tardar quatre mesos a tornar, però la veritat és que van ajudar-me.

P.V. - Quina és la postura de l'escola davant d'un cas com el teu?
P.V. -
Jo crec que les escoles no ho tenen ben gestionat. No saben com tractar-ho i, ni molt menys, com explicar-ho als alumnes. Passa igual que amb l'assetjament escolar, fins que no s'han destapat molts casos, no sabem com pateixen les persones, i a vegades, les escoles, et fan sentir culpable perquè no saben com agafar el problema des de l'arrel.

P.V. - I la societat, n'està prou conscienciada d'aquests trastorns de conducta alimentària?
C.G. -
No. Els maniquins continuen sent prims, anar a comprar roba és una frustració perquè veus que la roba no et va bé. La gent fa comentaris, potser sense voler fer mal, però ho diuen. I no saben com pot afectar l'altra persona. No hauríem de jutjar ningú. Som com som.

P.V. - Què els diries a les persones que conviuen en aquest moment amb la mateixa malaltia?
C.G. -
És molt difícil donar consells perquè després jo no m'ho aplico, però crec que les persones que ho pateixen, han d'acceptar, sigui com sigui, l'ajuda que els puguin donar.

P.V. - Hi ha un objectiu darrere aquest llibre?
C.G. -
Sí. El llibre pot ajudar les persones que hagin tingut aquesta malaltia, i també les persones que hi conviuen; familiars, pacients, expacients... Hivern cremat és un homenatge a les persones que lluitewn dia a dia, les que han lluitat i les que seguiran lluitant.