COMARCA
- Juneda

Finalitzen els treballs de millora al Parc de la Banqueta amb els ajuts Leader de la UE

L’Associació de Defensa del Patrimoni Natural la Banqueta ha enllestit el conjunt d’actuacions de millora paisatgística que venia realitzant des de l’any passat en resultar beneficiària de l’ajut del programa Leader de la Unió Europea -una subvenció de 13.000 euros-, ajut canalitzat pel Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori.
L’objectiu, tal i com explica el president de l’Associació, Eduard Porta, és, a banda de la millora, “la posada en valor de diversos punts emblemàtics del Parc de la Banqueta que amaguen molta història”.
Els darrers treballs, que en tot moment han comptat amb el suport de l’ajuntament i la col·laboració de la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell, han consistit en la col·locació de diversos bancs de fusta així com en la senyalització informativa de diversos punts de la Banqueta com són, per exemple, el pont Negre, el pont del Bas o els Nou Salts, entre altres. En aquest sentit, per l’elaboració dels senyals informatius cal remarcar que s’ha comptat també amb la col·laboració de veïns del poble i de familiars dels antics canalers, que amb els seus testimonis i les seues fotografies han fet més fàcil aquesta tasca. Així mateix, segons el president de l’associació, Eduard Porta, s’ha restaurat un tram del parc de la Banqueta “que estava greument erosionat i degradat”. Es tracta del tram que hi ha entre la Primera Màquina i el pont del Tancat que pel seu actual estat presentava risc de caiguda. Amb el suport de l’empresa Enderrocs Civit s’ha procedit a la seua restauració. Per fer-ho, s’ha instal·lat una barana protectora al llarg de 60 metres i s’ha construït un mur de pedra.


Altres actuacions

Altres actuacions que també han format part d’aquesta convocatòria d’ajuts Leader (que ja hem recollit en edicions passades d’aquesta publicació) són, d’una banda, les obres que es van fer a la primavera de restauració de la Segona Màquina i, de l’altra, la plantació de seixanta arbres al Parc de la Banqueta que va tenir lloc en el marc de la Festa de l’Arbre del passat mes de març.
Ara, la darrera actuació que es planteja l’Associació La Banqueta és la difusió a través d’un díptic del Parc i altres punts d’interès paisatgístic, arquitectònic i turístic del municipi de Juneda. Cal destacar que amb aquesta darrera iniciativa hi han col·laborat la Manreana i Miravall, l’EcoCentre les Obagues, la Casa rural lo Molí de Juneda i l’Obra Social Caixa Tarragona.