COMARCA
- Juneda

Juneda acull demà una xerrada informativa sobre el projecte de construcció d’una central de biomassa

La planta utilitzaria com a combustible cultius energètics com la paulònia.

Recentment ha sortit a exposició pública el projecte bàsic de construcció d’una central de biomassa de 17,833 Mwe a la partida de les Forques a Juneda (camí de Miravall) promogut per l’empresa Central de Biomassa Juneda. Un projecte que no acaba de convèncer a alguns veïns del municipi així com tampoc a l’Associació de Defensa del Patrimoni Natural "La Banqueta" que temen l’impacte paisatgístic i les possibles repercussions que la central pot tenir per a la salut dels ciutadans. Per aquest motiu, el Complex Cultural de Juneda acollirà demà divendres, 16 de desembre, a les 20.00 hores una xerrada informativa en col·laboració amb Ipcena que comptarà amb la presència d’experts ambientals i de membres de la plataforma opositora a la planta de biomassa del Palau d’Anglesola, una central molt similar a la projectada a Juneda. El director de la revista junedenca Fonoll, Joan Teixidó, presentarà i moderarà l'acte.

En sessió 28 de setembre de 2011, la Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida va acordar, entre d’altres, aprovar inicialment i exposar al públic aquest projecte –va sortir a informació pública al DOGC el passat 23 de novembre-.

Aquesta central ocuparà una superficie de 2,2 hectàrees de terreny i preveu un consum de 125.000 tones anuals de fusta. Per abastir-la es promourà la plantació de 2.000 hectàrees de cultius llenyosos de paulònia i xops a la zona. Així mateix es preveu que s’abastirà de residus d’origen forestal, podes i llenya procedents de plantacions de fruiters (restes agrícoles).

Es preveu una inversió a l’entorn de 60 milions d’euros. L’empresa calcula que la planta generaria 35 llocs de treball directes i més de 170 d’indirectes només per al seu funcionament. A més a més, durant el període de construcció, es crearien més de 130 llocs de treball que es pretenen cobrir amb empreses locals i/o comarcals.