COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

L'Ateneu organitza una xerrada a les Borges sobre els efectes de la planta de biomassa

Foto d'arxiu

L’Ateneu Popular Garriguenc organitza aquest dissabte, dia 14 de gener a les 20.00 hores, una xerrada a les Borges Blanques sobre la planta de biomassa projectada per l’empresa Central de Biomassa Juneda SLU a la vall de Miravall, al terme municipal de Juneda. Hi intervindran Joan Vàzquez, secretari general d’IPCENA, Ramon Panadés, membre de la plataforma Salvem el Territori, del Pla d’Urgell, i Joan Miquel Camacho, metge de capçalera.
L’entitat va manifestar ahir, a través d’un comunicat, la seua oposició al projecte en considerar que les emissions de micropartícules que emetria una planta d’aquestes característiques, situada a menys de 2km del nucli urbà i molt a prop també de les Borges, podrien afectar notablement a la salut de les persones.

Segons recull el text, “tot plegat, en una zona que ja concentra uns índexs d’ozó troposfèric superior al recomanat, segons dades de la Direcció General de Qualitat Ambiental, i que ja acull al mateix punt altres instal·lacions industrials que generen emissions similars, com la planta d’oleàcies o la futura termosolar de les Borges”.

L’Ateneu va anunciar que s’oposa a la construcció d’aquesta planta i que ha presentat al·legacions, així com una carta a la directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat per tal que s’estudiïn els efectes ambientals de la planta tenint en compte el context en què s’ubicaria. L’entitat també s’ha reunit amb l’alcalde de les Borges per tal d’estudiar possibles accions per a la preservació de la salut dels ciutadans del municipi.

Dades del projecte
La central, ubicada a la partida de les Forques de Juneda (camí de Miravall) ocuparà una superfície de 2, 2 hectàrees. Per abastir-la es promourà la plantació de cultius llenyosos de paulònia i xops a la zona en un radi per carretera inferior als 50km. També està prevista la utilització de biomassa procedent de neteges forestals (fins aun 10%) i l’ús de diferents subproductes d’activitats agrícoles (fins a un 10%). La inversió prevista és d’uns 60 milions d’euros. Es generaran 35 llocs de treball directe i mes de 170 d’indirectes.