COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

La Plataforma Garrigues inicia una recollida de signatures en contra de la incineradora projectada a Juneda

La Plataforma Garrigues per la Defensa del Territori ha iniciat una recollida de signatures arreu de la comarca en contra de la incineradora projectada a Juneda. Així mateix, ha acordat distribuir pels diversos municipis de la comarca una octaveta informativa amb el contingut del manifest aprovat recentment “Per la qualitat de vida a les Garrigues”.

D’altra banda, la Plataforma- reunida el passat 3 de febrer al Casal Marino de les Borges Blanques- ha valorat la decisió del Govern espanyol de paralitzar de forma indefinida les primes que reben les energies renovables. L’acord, aprovat el 27 de gener pel Consell de Ministres mantindrà les primes per aquelles instal·lacions d’energies renovables que ja estan en marxa, aquelles que ja estan en construcció o bé les ja inscrites al preregistre d’instal·lacions de règim energètic especial del Ministeri d’Insústria. D’aquesta manera, la mesura deixa sense ajudes la central de biomassa de Juneda.

En aquest sentit, la Plataforma recorda que les primes del govern central en el cas de la biomassa representen el 50% dels ingressos de les plantes i que ja havia manifestat en un comunicat anterior el perill de que un cop acabades les subvencions a aquest tipus d’energia, per tal de que la planta sigui rendible, aquesta passés a cremar altres residus (residus urbans, fangs de depuradores, subproductes industrials, restes de fusta tractada químicament, etc ...) els quals, “segons la normativa actual, tenen la consideració de biomassa, amb els corresponents efectes nocius per a la salut de les persones de l’àrea afectada”

La principal inversora, Sener, fabricant d’armes
L’empresa basca Sener és la principal inversora de la planta de biomassa –a la partida de les Forques- camí de Miravall- al terme municipal de Juneda, amb el 70% del capital, seguit de la multinacional alemnaya RWE, amb el 20% i Urgesneda amb el 10%. La plataforma ha denunciat en un comunicat que SENER és coneguda per fabricar armament, concretament míssils i bucs de guerra. “La plataforma té dubtes raonables sobre les intencions reals de la principal empresa promotora que entre les seues activitats hi figura la fabricació d’armament, fet que posa en entredit els valors ètics i morals que inspiren les activitats empresarials d’aquesta corporació".