COMARCA
- Juneda

ICV demana avaluar l’impacte ambiental del projecte de la central de biomassa a Juneda

Josep Vendrell i Salvador Milà, diputats d’ICV al Parlament, han registrat una proposta de resolució parlamentària en la que es demana elaborar i presentar abans del 2012 una avaluació ambiental sobre el medi ambient, la salut, els conreus, la mobilitat i l’ús de l’aigua que suposarà la planta de biomassa de Juneda. En aquesta proposta també es demana deixar en suspens l’execució del Pla especial de la central de biomassa i el procés de concessió de llicència, així com donar la màxima transparència al procés d’avaluació ambiental tot facilitant la participació ciutadana i l’accés a la informació.

Els ecosocialistes creuen que tant aquest macroprojecte com el del Pla d’Urgell, perverteixen tota lògica de sostenibilitat de la biomassa com a energia renovable. Concretament, la planta de Juneda suposaria una producció de 58-60MWe pel que es necessitarien més de 195.000 Tm de biomassa l’any aproximadament, una xifra que consideren massa elevada. “El territori no té una massa forestal suficient per alimentar aquesta planta i això suposaria entrada de camions constant i una transformació de cultius que no són propis de la zona”, ha explicat Josep Vendrell.

Els ecosocialistes aposten per les energies renovables però suggereixen una xarxa distribuïda d’instal·lacions més petites d’un mix energètic format per diferents fonts renovables. Al mateix temps afegeixen que la indústria també ha de ser distribuïda pel territori i per aquest motiu cal que es descentralitzi de Barcelona.


L’organització d’ICV Lleida treballarà el seu propi model de desenvolupament territorial el proper dia 15 de juny en unes jornades obertes a tothom a Lleida on hi intervindran Sergi Saladié (professor de la URV) per parlar sobre aquest model energètic distribuït, i on també hi intervindran Josep Maria Escribà de Compromís per Lleida i Joserra Olarieta de Som lo que Sembrem.