COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

Termosolar Borges incorpora 30 treballadors, 18 de les Garrigues

Moment de l'arribada de la turbina. Foto: Termosolar Borges

Termosolar Borges preveu la incorporació immediata de 30 nous treballadors a la planta, que han estat rebent formació a les instal·lacions durant els darrers 2 mesos. D’aquests 30, 26 són de les comarques lleidatanes, dels quals 18 de les Garrigues. En les properes setmanes encara està prevista la incorporació de 4 persones més. A aquestes xifres cal afegir-hi també les 140 empreses, entre les que n’hi ha 86 de la comarca, i les 400 persones que estan participant en la construcció actual de la planta.

Aquestes dades s’han donat a conèixer recentment durant la visita de seguiment d’obra que han realitzat els alcaldes de les Borges, Enric Mir, i de Juneda, Antoni Villas, acompanyats pel president del Consell Comarcal de les Garrigues, Juli Muro i pel director general de l’empresa Termosolar Borges, Manel Molins, del representant d’Abantia i director de construcció, Francesc Navarro, del representant de Comsa-Emte, Marc Aureli Nieto, i del gerent de la planta, Santiago Martínez.

Mir, Villas i Muro han recorregut els 33 quilòmetres de col·lectors solars que ja hi ha instal·lats al recinte, i que conformen 56 llaços de plaques, integrats per 48 paràboles cada llaç, que concentren l’energia solar. Gràcies a aquesta calor s’escalfa oli a 400 graus centígrads per produir vapor i fer moure la turbina que genera electricitat.

Primera connexió a la xarxa
Abantia i Comsa Emte, promotores de la planta, mantenen les previsions i confien que la primera connexió a la xarxa elèctrica de la planta lleidatana es porti a terme durant el proper mes d’octubre. La construcció va començar al març del 2011 i al desembre del 2012 està previst que estigui en ple funcionament.

Cal recordar que la planta, amb una inversió de 153 milions d'euros, exportarà una potència de 22,5 MW, equivalent al consum mitjà de més de 27.000 llars. Segons els promotors, la producció d'aquest tipus d'energia neta suposarà un estalvi de 24.500 tones anuals de diòxid de carboni (CO2).

Instal·lació de la turbina
La planta termosolar que les empreses Abantia i Comsa Emte promouen a les Borges Blanques ha rebut els darrers dies la turbina de generació elèctrica i els seus equips auxiliars. Segons els promotors del projecte, l'arribada d'aquests equipaments suposa "una important fita en la construcció de la planta, que esdevindrà la primera instal·lació del món que combinarà l'energia termosolar i la biomassa. La turbina de generació elèctrica s'encarregarà de transformar el vapor d'aigua, produït a partir de la calor generada pel camp solar i per les calderes de biomassa, en energia elèctrica. Per fer possible el desplaçament de la turbina de vapor d'alta i baixa pressió, del generador elèctric i el condensador des d'Alemanya i Àustria per via terrestre i marítima han han estat necessaris dotze camions i una grua mòbil autopropulsada amb una capacitat de fins a 400 tones.