COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

Front comú institucional per exigir solucions immediates a l'alta sinistralitat de la N-240

Foto: Ajuntament de les Borges Blanques

Amb motiu de l’últim accident mortal ocorregut el 7 d’agost a la carretera N-240 al seu pas per Juneda on va perdre la vida el veí d’Aitona Josep Santaularia Morell, de 75 anys, els alcaldes de les Borges Blanques, Juneda i Torregrossa, juntament amb el delegat del Govern a Lleida i el president del Consell Comarcal de les Garrigues s'han unit en un front comú per exigir amb urgència solucions a l'alta sinistralitat d’aquesta via.

Les institucions lamenten que des de fa 4 anys cada trimestre es registra com a mínim un mort i per això insten al Ministeri de Foment que adopti una actuació efectiva i a curt termini. En la roda de premsa, l’alcalde de Juneda, Antoni Villas, va remarcar que la crisi econòmica no pot servir d’excusa per no tirar endavant el projecte de les quatre rotondes, ja pressupostades. “No podem admetre que ara, amb l’excusa de la crisi, haguem de pagar diariàment amb la vida d’algunes de les persones que circulen per aquesta carretera. És un peatge molt car que en cap cas, ni com a dirigents ni com a persones ens podem permetre” recull el comunicat conjunt que han presentat els tres ajuntaments. La millora dels accessos a la població és una antiga demanda del consistori junedenc i dels mateixos veïns, que han protagonitzat protestes en diverses ocasions.

Segons dades del 2010, la N-240 suporta 11.000 vehicles diaris, el mateix trànsit que l’autopista AP-2. A dia d’avui, aquestes xifres han augmentat i es preveu segons els alcaldes, que de cara al setembre, amb l’augment del preu del peatge, es pugui superar la xifra de 15.000 vehicles diaris.

Per la seva part, l’alcalde de les Borges defensa l’alliberament del peatge com a solució fins que es construeixin les rotondes i ha recordat que en el 40% dels accidents que hi ha en aquest tram de 7 quilòmetres hi ha implicat un vehicle pesant.

Així mateix, Mir ha subratllat que el tram entre Montblanc i Lleida és l’únic de la carretera que uneix Tarragona amb Sant Sebastià que no està executat del projecte per adequar-la a una via d’alta capacitat, el que ha definit “com un greuge que el Ministeri de Foment ha de solucionar el més aviat possible per acabar amb el patiment de tants anys de les famílies del territori”.


Suport de la Diputació
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, dóna el seu suport als alcaldes i anuncia que mantindrà en breu una trobada amb ells per estudiar els plantejaments davant el problema de la carretera N-240.

Accident mortal
Una persona va morir i una altra va resultar ferida greu en un xoc frontal que va tenir lloc ahir dimarts, 7 d’agost al quilòmetre 76 de la carretera N-240, al seu pas pel municipi de Juneda. Segons va informar el Servei Català del Trànsit, l’accident s’hauria produït cap a tres quarts d’onze del matí, entre una furgoneta i un turisme. Per causes que encara s’investiguen, els dos vehicles van topar frontalment. Com a conseqüència del xoc, va morir el conductor del turisme, Josep Santaularia Morell, veí d’Aitona de 75 anys i el conductor de la furgoneta L.B va quedar ferit greu i va ser traslladat a l’hospital Arnau de Vilanova. Quatre dotacions dels Mossos, cinc vehicles de Bombers i dues ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) van treballar al lloc dels fets. Es tracta de la catorzena víctima en només 4 anys.