COMARCA
- Castelldans , Cervià de les Garrigues , Juneda , Les Borges Blanques

Recollida de deixalles als Bessons

Una de les caminades reivindicatives organitzades per les tres entitats a la zona.

L'Associació de Defensa del Patrimoni Natural "La Banqueta", l'Ateneu Popular Garriguenc i el Centre Excursionista Borges-Garrigues fan una crida a la població per tal que acudeixi, aquest diumenge 4 de novembre, a la trobada de sensibilització ambiental que tindrà lloc a l'espai natural protegit Els Bessons, situat entre els municipis de les Borges, Juneda, Castelldans i Cervià.

Segons els organitzadors, "aquest espai sorprèn els visitants per la seua bellesa paisatgística i natural i és un mosaic agroforestal format per brolles, garrigues i boscos d’alzina carrasca que s’alternen amb els cultius tradicionals de secà. A més, compta amb una gran presència de construccions de pedra seca i és un territori ric quant a fauna salvatge, especialment d’ocells rapinyaires".

Tanmateix, denuncien que en els últims anys "aquest espai ha sofert diverses agressions i impactes que comprometen el seu futur" i, per aquest motiu, es va endegar una campanya per demanar a les administracions públiques la seua protecció efectiva. Fruit d'aquestes accions i del suport popular s'ha aconseguit que s’instal·li un equip autònom fotovoltaic i un petit aerogenerador per proveir una bassa del Segarrra-Garrigues, evitant així la construcció d’una línia elèctrica per abastir-la, "la qual hauria causat un fort impacte en aquest espai", afirmen.

Recentment, les tres entitats han centrat la denúncia pública en el deteriorament de l'espai a causa de la proliferació de trialeres originades pel pas de motos que infringeixen la normativa legal vigent. "Malauradament alguns motoristes circulen camp a través fora dels camins i pistes i causen danys importants a la vegetació i el paisatge", lamenten. "En alguns casos -afegeixen- els seus efectes són molt evidents amb solcs profunds, amb una pèrdua total del sòl i dificílment restaurables".

En aquest sentit, i amb el suport econòmic dels supermercats Plus Fresc i l'entitat IPCENA es va instal·lar una tanca per tal d’impedir l’accés motoritzat al caminet que ascendeix fins a la punta dels Bessons i, recentment, s'han instal·lat senyals de prohibició de circulació motoritzada i d’avís d’infracció de la Llei 9/95 als accessos a aquestes trialeres.


PROGRAMA DE LA TROBADA > DIUMENGE, 4 DE NOVEMBRE

Llocs de trobada: Pl. Catalunya de Juneda / Pl. del Terral de les Borges Blanques.

Hora de trobada: 10 del matí.

Desplaçament en vehicles particulars fins al peu de la serra del Rispa on tindrà lloc la recollida de deixalles i la instal·lació d’un senyal.

Esmorzar gentilesa de Plus Fresc (cal apuntar-se al 973 23 37 93 o per correu electrònic a educacio@ipcena.org indicant el número d’assistents).

Caminada a peu o desplaçament en vehicles fins al cim dels Bessons (594 m). Recollida de deixalles i instal·lació d’un senyal al peu de la trialera d’aquest turó.

Foto de grup i cloenda de la trobada a la una del migdia (13h).