COMARCA, ECONOMIA

Èxit de la Fira de l’Oli Verge Extra i de les Garrigues

50 anys de Fira de les Garrigues -16 de Fira de l’Oli- a les Borges i la mostra no para de recollir èxits. Malgrat la crisi econòmica global, malgrat la difícil campanya de l’oliva de les darreres temporades, malgrat la pluja i el mal temps, el recinte firal ha tornat a atreure aquest cap de setmana milers de visitants, que fan de les Borges un punt de referència a l’agenda del gener. L’organització parla de 68.000 visitants i 60.000 litres venuts, xifres que superen les oficials d’anys anteriors. Els productors d'oli, aplegats al Pavelló de l’Oli, han vist com enguany es renovava també el disseny i la distribució dels estands i de l’Espai Gastronòmic, que guanyava centralitat. Segons el Patronat de la Fira, els expositors han coincidit en què “s’ha fet un salt de qualitat important, per la qual cosa cal seguir aquest camí”.


Activitats diverses
Paral·lelament a la venda d’oli i altres productes alimentaris, hi ha hagut nombroses activitats culturals, tècniques, socials i esportives durant el certamen, entre les quals destaquen la 10a Cursa de l’Oli, amb 800 inscrits, i la tradicional desfilada de carrosses dels Tres Tombs de Sant Antoni, totes dues celebrades el diumenge i que han contribuït, sens dubte, a fer de l’últim dia de Fira el més multitudinari del cap de setmana. Dissabte, en canvi, la pluja va obligar a modificar o suspendre algunes activitats, com el recuperat Mercat de Sant Antoni del comerç local o la sortida matinal en BTT.

Premis
El dissabte va tenir lloc l'entrega de premis als productors d'oli, que en aquest cas van ser per al Molí dels Torms (Verge extra fruitat verd amarg), la cooperativa del camp d'Arbeca (Verge extra fruitat verd dolç) i el molí d'oli Gabriel Alsina, de Castelló de Farfanya (Verge extra fruitat madur). Així mateix, es va fer entrega dels guardons a les iniciatives comercial, empresarial i turística de la comarca, que van anar a parar a Gemma Bonet (Maset del Vilosell), Lídia Cano (veterinària) i restaurant Castell de la Floresta.

En un altre apartat, Joieria Balcells va obtenir el primer premi al Millor Aparador, Interiors Minguell el segon i Autoescola Gilabert Racc el tercer. Pel que fa al premi al Millor Disseny de Producte, va ser per Agrolés Grup Actel i els premis Disseny d’Estand van ser per Masia Tero, la Manreana, Miravall S.L (pavelló comercial) i Arbequina i Secció de crèdit SCCL (pavelló de l'Oli). 

Desfilada d’autoritats
Com ja és habitual en tota congregació important de persones, les autoritats polítiques i representants de diversos partits s’han deixat veure per la Fira al llarg del cap de setmana, bona part dels quals a l’acte d’inauguració de divendres, encapçalat per president de la Generalitat, Artur Mas. Hi eren també el conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé i la subdelegada del govern espanyol, Inma Manso, a més, òbviament, de les autoritats locals i l’alcalde de Lleida, Àngel Ros. També hi han passat els diputats garriguencs, Ramona Barrufet i Albert Donés, així com el secretari d’organització de CDC i diputat Josep Rull i la presidenta del PP i també diputada Dolors López.

Cloenda
No obstant això, i a diferència d’anteriors edicions, la cloenda no ha anat a càrrec de cap representant institucional, sinó de Regina Santamaria, filla del cuiner Santi Santamaria i reponsable del grup de restauració El Racó de can Fabes. Santamaria, en la línia dels discursos de tot el cap de setmana, ha fet una crida per donar a conèixer els productes de proximitat, entre els quals l’oli d’oliva verge extra “perquè Catalunya té excel·lents productes i això fa que puguem anar sols pel món”. La cloenda també ha comptat amb les intervencions d’Enric Mir, alcalde de les Borges, Jordi Ribalta, gerent del Patronat de la Fira i Juli Muro, president del Consell Comarcal de les Garrigues.