COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

L’atenció domiciliària de les Borges canvia de mans

La junta de govern de l’Ajuntament de les Borges celebrada el 15 de gener va decidir atorgar el servei d’atenció domiciliària municipal dels propers dos anys a Clece SA, empresa multiserveis propietat d’ACS, la constructora presidida pel també president del Reial Madrid, Florentino Pérez, i que està previst que comenci a operar a les Borges aquest febrer. De les tres candidates a l’adjudicació del servei, Clece SA va obtenir més punts al concurs públic (43), per davant de la Fundació Serveis de Suport (41) i la Fundació Demo (35).

Amb lucre i sense lucre
La nova adjudicació fa que quedi fora qui havia prestat el servei durant els últims mesos, la junedenca Fundació Serveis de Suport, que també duu a terme l’atenció del Consell Comarcal. Amb el seu programa Residom, l’entitat havia rebut l’encàrrec directe de l’actual equip de govern quan va externalitzar el servei a l’inici del seu mandat. Aleshores es van revisar tots els casos i es van reduir, i la fundació estava a l’espera del concurs per poder ampliar casos i serveis. “No hi ha res a apel·lar, però sí que estem una mica sorpresos, sobretot després d’haver reordenat i afilerat el servei en aquest temps, cosa que sembla que no ha pesat prou”, diu Josep M. Magrinyà, director gerent de Fundació Serveis de Suport. Magrinyà considera que, entre el conjunt de criteris que s’han d’avaluar, “s’hauria de tenir en compte si ets del tercer sector o si ets una SA”.

I és que, a diferència de Clece, la de Juneda és una entitat sense ànim de lucre, constituïda per associacions del municipi (Ajuns –abans Mútua Junedenca–, Associació de Jubilats, Càrites i Talma –abans Apromi–), a més de l’Ajuntament de Juneda. Antoni Villas, alcalde de Juneda i, en conseqüència, president de la Fundació, reforça la idea de la manca de lucre i afirma que “si tanquem l’any a zero ja estem contents, i si queda un euro se’n va cap a la residència municipal”. “M’hauria agradat que ens toqués a nosaltres, però en un concurs públic el que diuen les bases va a missa”, diu l’alcalde, i afegeix que “sap greu, ens van venir a buscar per posar en funcionament el servei, vam arreglar mancances i l’altra empresa s’ho trobarà perfecte; espero que l’atenció a la gent continui sent la millor possible”.

Qüestió econòmica
Sobre els criteris del consistori borgenc, la regidora d’Atenció Social i Ciutadania, Pili Chimenos, és clara: “Clece oferia un preu més baix.” “Hem d’anar a buscar el rendiment, el mínim preu per la mateixa qualitat”, afirma. El pressupost de l’ajuntament era de 15,94 euros/hora en atenció personal i de 13,78 en atenció domiciliària; Clece n’ofereix 14,93 i 12,91, respectivament. Un cop feta l’adjudicació, en els propers dies s’ampliaran casos i es contractarà el personal necessari.