COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

Les Borges no permetrà l'ampliació de la fàbrica d'oliasses si no hi ha correccions

Les emissions de la fàbrica generen sovint una capa marró sobre l'entorn.

L’equip de govern de l'Ajuntament de les Borges no donarà llum verda a la llicència urbanística per a l’ampliació de l’empresa General d’Olis i Derivats SL fins que els responsables d’aquesta no apliquin mesures correctores que comportin un descens important en les emissions de fums i olors. Així ho ha comunicat aquest dimarts el consistori, l'endemà que hi hagués una reunió amb la resta de grups municipals per tal d'informar de les últimes gestions amb la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA).

Entre les novetats hi ha la instal·lació d'una unitat mòbil de mesurament atmosfèric "en breu", cosa a què la DGQA s'havia compromès un any enrere arran de les peticions de l'Ateneu Popular Garriguenc, l'ADPN La Banqueta i el Centre Excursionista Borges-Garrigues però que fa tot just unes setmanes va descartar, al·legant que els resultats obtinguts al Pla d'Urgell eren també vàlids per les Garrigues.

Des del consistori borgenc s'assegura que "tot i que els serveis municipals ja estan fent un seguiment diari de les olors i els fums que arriben al nucli urbà procedents de l’activitat de l’empresa dedicada a l’extracció de pinyola, aquest instrument meteorològic permetrà que per primer cop l’Ajuntament tingui dades reals sobre la qualitat de l’aire de les Borges". “És el primer pas per poder actuar legalment en benefici de la població, ja que ens permetrà mesurar la quantitat de partícules presents a l’aire i saber si es registren dades perjudicials”, ha dit l'alcalde, Enric Mir.

Abans d'això, però, i en relació a l'activitat actual, objecte de crítiques ciutadanes pels elevats índexs d'emissions, Mir ha anunciat que “des del consistori no es tramitarà la llicència urbanística per l’ampliació de l’empresa fins que aquesta no apliqui les mesures correctores que se li han fet arribar també des de l’Ajuntament”. En aquest sentit, l'alcalde manté que “el compromís de l’Ajuntament de les Borges és garantir la qualitat de l’aire per tal que els nostres fills i néts creixin a les Borges amb la major qualitat de vida possible”.

Informe universitari
D’altra banda, l'Ajuntament afirma que els tècnics municipals estan estudiant l’informe de la Universitat de Barcelona sobre les emissions de fums a la comarca que generaria l’activitat de tres empreses amb combustió de biomassa previstes a la zona de les Garrigues i el Pla d’Urgell. Es tracta d'un informe que es va demanar en el moment de la tramitació de la planta de Juneda.

Al·legacions per a una valoració global de la zona
A la reunió d'aquest dilluns amb la resta de partits polítics municipals, l'equip de govern va donar a conèixer també els resultats de la proposta inicial de resolució de Gestió Ambiental Unificada de la Generalitat per valorar si l’activitat actual de l’empresa s’ajusta a normativa. Malgrat que l’estudi conclou que les dades registrades estan per sota dels límits estimats perjudicials per a les persones, el consistori presentarà al·legacions ja que “els que vivim a les Borges sabem que les emissions encara han de millorar substancialment”, apunta l'alcalde, Enric Mir. L’Ajuntament demanarà que es tingui en compte la concentració d’activitats a la zona que generen un impacte ambiental important i proposarà les al·legacions a la resta de formacions del consistori per tal que s’hi puguin sumar.