COMARCA, CULTURA
- Juneda

Juneda inCursió donarà el protagonisme a ancians i persones amb discapacitat

L'any passat es va portar el resultat del curs als centres de col·Lectius vulnerables (foto: Juneda InCursió)

Des de fa dos anys, Juneda inCursió consisteix en un curs intensiu d'arts escèniques, que a la primera edició s'adreçava a professionals i estudiants del sector. L'organitza l'associació sense ànim de lucre InCursió, formada per Ramon Giné i Núria Martí. Basava la metodologia de treball en la creació col·lectiva i, a partir d'una temàtica, es treballava el procés d'un muntatge comprimit, és a dir, que la pràctica anava des del naixement d'una idea fins al resultat final a l'escenari.

És en aquest resultat final on, l'any passat, es va decidir experimentar i obrir una nova línia, amb el propòsit d'"apropar les arts escèniques als col·lectius més vulnerables de la població". El propòsit era que fossin espectadors d'un acte teatral i, per tal de superar les limitacions d'aquests col·lectius per assistir a la mostra de portes obertes que es realitza cada any al finalitzar el curs, es va decidir portar l'obra als seus centres i oferir-los el resultat del procés creatiu realitzat durant la setmana.

L'èxit d'aquella iniciativa ha fet que enguany, per a la tercera edició, es faci un pas més i es doni el protagonisme directament a aquests col·lectius vulnerables, que passaran de ser espectadors a actors. Els protagonistes seran persones de la residència municipal d'avis i de l'associació TALMA, així com altra gent interessada.

Companyia Sol Picó
Sota el nom de Juneda InCursió Social, el curs vol ser "més que un curs d'arts escèniques i esdevenir un projecte singular i experimental, que incideix en els col·lectius vulnerables com són les persones de la tercera edat i els discapacitats, que normalment no tenen la possibilitat de participar en activitats creatives que donin ales a la seva imaginació i els aporti il·lusió a la seva rutina als centres on estan ingressats", explica l'organització.

Durant 15 dies (del 15 al 27 de juliol), els participants estaran acompanyats per un grup de professionals especialitzats en les arts escèniques d'àmbit social, en què destaca la participació dels docents de la Companyia de dansa Sol Picó. Les jornades tindran lloc al Complex Cultural i al Teatre Municipal de Juneda i el resultat del procés creatiu es presentarà en públic el dissabte 27 de juliol a la tarda.

Microfinançament
Tot i comptar amb el suport de l'Ajuntament de Juneda, el Consell Comarcal i la Diputació de Lleida, una de les novetats d'enguany és la posada en marxa d'un sistema de microfinançament, a través del portal Verkami, que tot just acaba d'arrencar. Durant 40 dies, l'objectiu és recaptar 2.700€ en petites aportacions populars, amb les corresponents recompenses en funció dels diferents graus d'aportació. Aquest no és el primer projecte cultural finançat a través d'aquest sistema a les Garrigues, ja que recentment ho han fet, i aconseguit, el grup Folls i Nocturns i la cantautora Meritxell Gené per a la gravació dels seus respectius discos.

[video del projecte: http://vimeo.com/64396472]