COMARCA, ECONOMIA
- Juneda , Les Borges Blanques

CiU demana al Senat espanyol les quatre rotondes a la N-240

Un dels encreuaments de la N-240 a Juneda, aquest amb la carretera de Castelldans (foto: Xavi Minguella)

El senador de CiU per Lleida Ramon Alturo ha presentat una moció per ser debatuda a la Comissió de Foment de la Cambra Alta, que insta el govern espanyol a licitar en el termini de dos mesos les quatre rotondes de la carretera N-240 als termes municipals de Juneda i Torregrossa "per acabar amb els greus problemes de sinistralitat”. El text també exigeix al ministeri del ram a efectuar una dotació pressupostària, actualment inexistent, per executar aquestes rotondes durant el que queda de 2013.

Tal i com ha denunciat Alturo, els conductors que circulen pels termes municipals de Juneda i Torregrossa vénen patint des de fa anys la perillositat de les quatre cruïlles a la N-240. El senador ha assenyalat que “formen part dels principals punts negres de la xarxa de carreteres de les comarques de Lleida. Des de l’1 de gener de 2007 fins el 31 de desembre de 2011, en aquest tram de la N-240, s’han produït 160 accidents amb el lamentable resultat de 10 morts, 13 ferits greus i 71 ferits lleus”.

Alturo ha indicat que la N-240 és una carretera amb un “elevat trànsit, amb una intensitat mitjana diària (IMD) de més de 10.000 vehicles, un 20% dels quals són camions, ja que és l'única via lliure de peatge que comunica Tarragona, el port i la petroquímica amb Lleida i amb l'interior de la península”. Les quatre rotondes tenen un cost de 5 milions, “un cost molt baix en comparació als accidents que evitarien. Encara més, si es té en compte que s'estan executant autovies a càrrec dels pressupostos de l'Estat per l'any 2013 per un import de 180 milions d'euros en trams de carreteres amb una IMD molt inferior als 10.000 vehicles diaris, arribant fins i tot en bastants trams a una intensitat d'entre 2.000 i 5.000 vehicles”, afirma el senador.

El projecte constructiu de les quatre rotondes està aprovat des de fa més de cinc anys, concretament des de l’abril de 2008 i, segons afirma el partit, "el grup parlamentari de CiU va aconseguir que es dotessin partides en els pressupostos del 2010 i del 2011 per 1,2 milions i mig milió respectivament, però el Govern no va executar cap euro".

Reivindicació compartida
La construcció de les rotondes és una antiga reivindicació del territori, especialment dels veïns de Juneda, així com els ajuntaments del mateix municipi, de les Borges, de Torregrossa i de la Diputació de Lleida. 

Alliberament del peatge de l'AP-2
Relacionat amb aquesta situació, fa uns mesos que s'estén la demanda d'alliberament del peatge de l'autopista AP-2 entre Lleida i Montblanc, que acull una intensitat de trànsit molt baixa i que cada any encara disminueix, com a alternativa a la construcció de l'autovia A-27 entre aquestes dues ciutats, avui també sense pressupost ni terminis d'execució.

Semàfors
Davant de totes aquestes peticions, l'única resposta del Ministeri de Foment ha estat la d'instal·lar semàfors d'advertència lluminosa de les cruïlles. Segons ha anunciat la Subdelegació del govern espanyol a Lleida, aquests ja han estat adquirits i s'instal·laran en els propers dies.