COMARCA, ECONOMIA
- Arbeca , Fulleda , Juneda , L'Albi , L'Espluga Calba , Les Borges Blanques , Puiggròs

Arbeca i Puiggròs, els pobles més afectats per la pedra

El director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, s’ha reunit aquest dimecres al matí, al Consell Comarcal de les Garrigues, amb el president de l'ens, Juli Muro, amb alcaldes de municipis de la comarca i amb representants de sindicats agraris, Afrucat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i l’Associació de Defensa Vegetal (ADV) Terres de Ponent.

La trobada tenia com a objectiu fer una primera valoració dels danys produïts per la calamarsada d’ahir al vespre. Durant la reunió s’ha pogut compartir informació de primera mà, mentre els tècnics del Departament estan iniciant les prospeccions per conèixer l’abast del temporal i els efectes sobre les produccions agrícoles de la zona.

La tempesta va començar per la zona de l’Albi i Vinaixa i es va anar desplaçant cap al nord de la comarca per acabar afectant amb intensitat els municipis d’Arbeca i Puiggròs. També va afectar, en part, les Borges Blanques, Juneda, Fulleda i l’Espluga Calba.

La pedra que va caure tenia una mida més gran que una moneda d’euro, en la majoria de zones barrejada amb aigua, però en els moments de més intensitat va caure seca amb una durada de 15 minuts en alguns punts.

L’afectació d’aquest últim temporal s’ha de sumar als efectes de les pedregades dels dies 8 i 18 de juny. En aquest sentit, s’estima que l’afectació total serà d’unes 3.900 hectàrees, i que els municipis més afectats han estat Arbeca i Puiggròs.

Olivera, vinya, panís, fruita dolça i fruita seca
A Arbeca i Puiggròs s’han vist afectades unes 900 Ha d’olivera, fent caure un 30-40% del fruit a terra, 16 Ha de vinya en un 30%, 600 Ha de blat de moro entre un 10-15%, 389 Ha de fruita dolça en més del 30% i unes 1.000 Ha de fruita seca en un 10-15%.

En el cas de la fruita dolça, l’afectació és important, ja que se sumen als dels temporals anteriors, amb la qual cosa en alguns productors l’afectació pot superar el 80% de la previsió de collita.

A altres poblacions com ara les Borges Blanques, Juneda, Fulleda, l’Espluga Calba, l’Albi i Vinaixa, s’han vist afectades les seves produccions fins a un 10% en les zones en què va caure la pedra.