COMARCA, ECONOMIA

El sector porcí concentra els esforços en la manifestació del dia 18 a Madrid

L'assemblea del dia 12 va aplegar un centenar de persones (foto: Xavi Minguella)

Des de l’anunci del reial decret que reduïa dràsticament les retribucions a les plantes de tractament de purins, fins al punt de fer-les inviables, el sector porcí ha obert tots els fronts possibles per evitar-ho. Després de la manifestació del 20 de febrer a Lleida, i a banda de totes les gestions polítiques, ara els esforços es concentren en la mobilització del 18 de març a Madrid davant del Ministeri d’Indústria, responsable de la mesura. El dia abans, dilluns, encara hi haurà una nova reunió amb la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, per tractar la qüestió.

Més d’un centenar de persones van assistir el dimecres 12 a l’assemblea oberta convocada a Juneda per detallar els preparatius de la mobilització, per a la qual les autoritats madrilenyes han prohibit la presència de tractors i camions.

A la mateixa assemblea, on hi havia ramaders de diversos pobles de la zona, es va fer també una crida a seguir complint la normativa amb les aplicacions de purins al camp i evitar qualsevol temptativa de sobrepassar-se. De moment, gràcies al període de sembra d’alguns cultius com l’ordi, encara hi ha un cert marge per desfer-se de dejeccions, però al maig, quan començarà la collita, la situació pot ser una altra.

El govern espanyol, un mur
Malgrat tots els intents de negociació, les mocions presentades i les converses amb diversos grups i representants polítics, inclosos el president de la Comissió d’Agricultura al Congrés, José Ignacio Llorens, i la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, el ministeri continua tancat en banda, sense moure ni un dit sobre una decisió que moltes veus coincideixen a afirmar que respon a interessos del lobby elèctric.