COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

Promouen un multireferèndum pel 25 de maig

Es podrà votar presencialment i també 'on line'.

Un grup d’una quinzena de persones de diversos municipis de la comarca s’ha proposat col·laborar en l’organització de l’anomenat “Multireferèndum”, això és, una consulta ciutadana que se celebrarà arreu de Catalunya el 25 de maig, coincidint amb el dia de les eleccions europees, sobre qüestions de model de país i reivindicacions d’interès públic.

La iniciativa vol servir per debatre i decidir sobre qüestions bloquejades en les institucions polítiques, i neix a proposta dels col·lectius Som lo que Sembrem i la Plataforma Aturem el Fracking. "Cerquem pràctiques que ens portin cap a una democràcia creixent i directa", afirmen els impulsors.

Concretament, la consulta preguntarà sobre transgènics, iniciatives legislatives populars, control directe de l’energia i el deute econòmic. Així mateix, el 25 de maig està previst ubicar taules de votació a les Borges i Juneda, i no es descarta afegir-hi algun altre poble.

A més de les taules presencials, el "Multireferèndum" permet votar a través del seu web entre el 23 d'abril i el 16 de maig, o de manera anticipada al casals i ateneus entre el 17 i el 23 de maig, tot i que aquesta segona opció de moment no es contempla a les Garrigues. Podran participar en la votació les persones majors de 16 anys i residents a Catalunya.

Cicle de quatre xerrades a les Borges i Juneda
Per acompanyar el debat sobre aquests eixos, s’ha preparat un cicle de xerrades, que arriben precedides de l'Hora del Conte, que el passat 11 d'abril, a les Borges, es va centrar en la qüestió dels transgènics. La primera xerrada tindrà lloc el 25 d’abril a les Borges, en què es presentarà la cooperativa SomEnergia, que compta ja amb 13.700 socis. Serà a les 20:30h al Casal Marino.

Posteriorment, durant tres divendres seguits, hi haurà les següents conferències i debats:

· divendres 9 de maig, 20:30h
"Els cultius i aliments transgènics", amb Joserra Olarieta, professor d'ETSEA a la Universitat de Lleida. Complex Cultural de Juneda.

· divendres 16 de maig, 20:30h
"Hem de pagar el deute i els interessos d'una crisi que no hem generat?", amb Josep Manel Busqueta, economista del Seminari d'Economia Crítica Taifa. Casal Marino de les Borges.

· divendres 23 de maig, 20:30h
"Els mecanismes de participació ciutadana", amb Mariona Lladonosa, politòloga. Complex Cultural de Juneda.