COMARCA, CULTURA
- Cervià de les Garrigues

El cervianenc Josep Rubió, un dels autors d'un llibre sobre la Mancomunitat

L'historiador i professor de Cervià Josep Rubió, membre del Centre d'Estudis de les Garrigues i col·laborador de SomGarrigues, és un dels cinc autors del llibre ‘L’obra de la Mancomunitat de Catalunya a les Terres de Lleida (1914-1923)’, que es presenta aquest dijous a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), a 2/4 de vuit del vespre.

El llibre és una primera aproximació a l’actuació de la Mancomunitat a les comarques de Ponent i està dividit en set blocs. Als dos primers, escrits per Jaume Barrull, s’analitzen des de la perspectiva de la política, el període en el seu conjunt i, particularment el paper de la Diputació de Lleida. Als tres següents, s’estudia l’acció de la Mancomunitat en camps com la modernització de les infraestructures, principalment en les comunicacions terrestres i telefòniques, però també culturals, un treball que ha dut a terme Jordi Soldevila.

Altres parts del llibre són abordades des de l’àmbit de la política agrària, a càrrec de Josep Rubió; o de l’obra social, a càrrec de Xavier Pelegrí. Els dos darrers, encara que tracten temes aparentment distants, com l’antic Hospital de Santa Maria –de la mà de Quintí Casals- o el projecte arquitectònic del nou Hospital Provincial, escrit per Frederic Vilà, són dos episodis d’una mateixa qüestió: la substitució del vell Hospital de Santa Maria per un modern Hospital Provincial.